Kakva Atina, kakav Zagreb: Zbog ovoga je Beograd glavni centar na Balkanu (FOTO)
Foto: Stock

grad budućnosti

Kakva Atina, kakav Zagreb: Zbog ovoga je Beograd glavni centar na Balkanu (FOTO)

Mnogi glavni grad Srbije nisu zavoleli na osnovu građevina koje su videli u njemu, već zbog onoga što je ostalo u njihovim srcima, ono što su zauvek poneli iz srpske prestonice
Objavljeno: 17:34h
foto: Stock

Ono što je u Njujorku bio čuveni "Studio 54", u Beogradu je deceniju pre toga bila diskoteka "Kod Laze Šećera". Te 1967. godine diskoteke u Evropi imali su samo Pariz, London, Milano i Beograd. Što će reći, da je opet na celom Balkanskom poluostrvu naš glavni grad i po tome bio prvi.

Beograd je prvi otvorio dečje pozorište na Balkanu. Davne 1950. godine osnovano je sada već čuveno pozorište "Boško Buha". Još jedna bitna informacija je ta, da je pozorište "Atelje 212" bilo jedino u Istočnoj Evropi u kojem se igrala predstava "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa 1956. godine. Pre Beograda, taj pozorišni komad mogao se videti na pozorišnim daskama samo u Parizu i Londonu. Jedan od najvećih pozorišnih festivala u ovom delu Evrope nastao je upravo u ovom pozorištu 1967. godine. U pitanju je BITEF.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zbog svega toga, Beograd je odavno postavio temelje kao jedan od najvažnijih kulturnih prestonica ne samo na Balkanu već i u Evropi.

Iako mnogo puta razrušavan, Beograd je prednjačio u arhitekturi i "vlasnik" je nekih od najvažnijih arhitektonskih građevina.

Prva najviša zgrada u celoj Jugoistočnoj Evropi bila je "Palata Albanija" čija je izgradnja završena 1939. godine. I dan-danas, Beograd drži rekord po najvišoj građevini na Balkanu, u pitanju je Avalski toranj visok 204,57 metara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.