PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE: Ako ste se pitali šta vas pipka dok plivate, evo odgovora! (VIDEO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

IMA SVAŠTA!

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE: Ako ste se pitali šta vas pipka dok plivate, evo odgovora! (VIDEO)

Gotovo da nema Beograđanina koji se barem jednom nije okupao na Adi Ciganliji, ali je znatno manji broj onih koji su u Savskom jezeru ronili i izbliza posmatrali živi svet koji ga nastanjuje

Objavljeno: 09:35h

Međutim, jedan bračni par odlučio je da celokupnu podvodnu atmosferu Ade zabeleži kamerom i tako napravi snimak koji prikazuje njen izgled tokom svih godišnjih doba i vremenskih prilika.

Naime, instruktori plivanja Ivana Orlović Kranjc i njen suprug Janez ronili su Beogradskim morem oko tri godine, napravili brojne foto i video zapise rečnog života, a potom sve to upakovali u kratak film o najvećem otvorenom kupalištu u Srbiji.

OVAJ DEČKO JE HEROJ SRBIJE: Starica je rasekla arkadu, svi su se sklanjali, a samo je on POMOGAO! (FOTO)

- Snimak "Podvodni svet Ade Ciganlije" je autentičan prikaz ovog dela reke. Želja nam je bila da demistifikujemo ustaljenu priču o Adi i uvrežena mišljenja kako onde žive nekakve meduze i čudovišta. Ništa nije fingirano i trudili smo se da snimimo što više različitih vrsta ribe - smuđ, soma, štuku, ali i druge vrste koje ovde obitavaju - kaže Janez Kranjc.

Film počinje snimkom Ade iz ptičije perspektive, a potom se fokusira na kadrove ispod nivoa vode, dočaravajući promene koje jezero poprima menjanjem godišnjih doba.

- Svaki period u toku godine bio je specifičan na svoj način. Zimi jeste hladno, ali supruga i ja smo imali dobru opremu i uspeli smo da zabeležimo lepe kadrove pod vodom. Tada je sve u hibernaciji, a voda je dosta čista i providna, vidi se na sedam-osam metara dubine, te je za nas pravo uživanje roniti u zimskom dobu. Ipak, podvlačenje pod led ipak bih preporučio samo onim iskusnijim roniocima - dodaje on.

Stručni konsultant u ovom poduhvatu bio im je hidrobiolog Aleksandar Hegediš, koji već godinama proučava situaciju na rečnom jezeru.

- On nas je uputio u raznolikost vrsta koje žive u savskoj vodi, a poznavanje živog sveta je bilo od ključnog značaja pri snimanju. Tako smo, recimo, pratili kad se koja riba mresti i onda se uputili da je snimimo, jer znamo da tada čuva gnezdo i da nam neće pobeći - ističe Kranjc.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.