GDE SE NALAZI NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU? Smatra se da potiče iz doba Rimljana i rane Vizantije
Kalemegdan, Foto: Emilija Jovanović

NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU

GDE SE NALAZI NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU? Smatra se da potiče iz doba Rimljana i rane Vizantije

Pomenuta ulica otkrivena je prilično skoro, što nam još jednom govori i potvrđuje da je Kalemegdan pravi arheološki biser

Objavljeno:

Trenutno u Beogradu imamo oko 5.500 ulica i svaka od njih ima svoju zanimljivu priču i istoriju. Neke od njih poznate su i van granica naše zemlje, privlače brojne posetioce svojom sadržajima i nazivima, ali i ulogama koje su imale u nekim prošlim vremenima, a znate li gde se nalazi najstarija od svih?

Opšte je poznato da su reke, Sava i Dunav, imale veoma važnu ulogu kroz istoriju Beograda koja se proteže i do 6.000 godina u prošlost. Kao središte viševekovnih dešavanja i događaja, tu je i Kalemegdan – prirodno uzvišenje na ušću dveju reka. Upravo ovde pronađena je i najstarija ulica u našem gradu.

Pre petnaest vekova, grad je nosio ime Singidunum i povezivao je tvrđave i naselja duž Dunavske granice. Pričamo o vremenu definitivne podele Rimskog carstva na dva dela, kada se Beograd odnosno Singidunum našao na severozapadnoj granici istočnog rimskog carstva iz koga je kasnije nastala Vizantija. U pitanju je izuzetno buran period za Singidunum, kada su kroz isti prolazili mnogi narodi i ratovi. Negde oko 630. godine, područje grada naselili su Sloveni.

Kalemegdan
Kalemegdanfoto: Aleksandra Čolić

Tokom svih ovih dešavanja, na steni iznad ušća, formiran je rimski kastrum odnosno vojno utvđenje oko koga je kasnije izgrađena varoš. Više vekova kasnije, u arheološkim slojevima kod Istočne kapije Beogradske tvrđave, pronađen je kulturni sloj koji svedoči o životu naselja na ovim prostorima, u II i III veku, kao i tokom V i VI veka. Arheolozi su upravo na ovom mestu pronašli najstariju ulicu u Beogradu.

Ova ulica nalazi se u Donjem gradu, na desnoj obali Dunava, a između Istočne, kapije Karla VI i Vidin kapije. Smatra se da ulica potiče iz doba Rimljana i rane Vizantije. Vodila je prema Donjem gradu i oko današnje Dušanove ulice. Ulica je bila pokrivena kaldrmom, što znači da je bila od velikog značaja kako za komunikaciju, tako i za organizaciju tadašnjeg grada. Ono što je takođe zanimljivo, ispod slojeva ove ulice pronađeni su i ostaci antičkog i posleantičkog vremena.

Pomenuta ulica otkrivena je prilično skoro, što nam još jednom govori i potvrđuje da je Kalemegdan pravi arheološki biser, koji ne prestaje da iznenađuje svojom bogatom istorijom i tajnama iz prošlosti.

(Espreso/ Dan u Beogradu/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.