KUĆICA ZDRAVLJA” NA TRGU REPUBLIKE: ČETVRTAK, 26.OKTOBAR,JE „ŽENSKI DAN“, OD 12 DO 18 ČASOVA
Kućica zdravlja, Foto: Stari grad

STARI GRAD

KUĆICA ZDRAVLJA” NA TRGU REPUBLIKE: ČETVRTAK, 26.OKTOBAR,JE „ŽENSKI DAN“, OD 12 DO 18 ČASOVA

Načelnica DZ „Stari grad“ dr Vesna Knjeginjić naglašava da je svaku bolest uvek bolje sprečiti i na vreme dijagnostikovati, nego dugotrajno lečiti

Objavljeno:

Prema planu rada „Kućice zdravlja“ na Trgu republike, četvrtak, 26. oktobar je rezervisan je za besplatne preglede naših sugrađanki.

U „Danu za žene“, ekipa lekara specijalista Doma zdravlja „Stari grad“ će, od 12 do 18 časova, savetovati naše dame o važnosti o redovnih ginekoloških pregleda u prevenciji karcionoma grlića materice, samopregledu dojki, vršiti ultra zvučni predled dojki, kao i za sve žene u dobu fertiliteta, posebno pripadnice mlađe generacije, davati savete o važnosti kontracepcije.

U akciju preventivnih pregleda, s ciljem rane dijagnostike i prevencije hroničnih i malignih bolesti, koje su u našoj zemlji u porastu, u „Kućici zdravlja“ – mobilnoj ambulanti, svi zdravstveni preventivni pregledi lekara su besplatni, a našim sugrađankama i sugrađanima nisu potrebni ni uputi ni zdravstvene knjižice.

Načelnica DZ „Stari grad“ dr Vesna Knjeginjić naglašava da je svaku bolest uvek bolje sprečiti i na vreme dijagnostikovati, nego dugotrajno lečiti! „Ultrazvučne preglede obavljaju specijalisti radiologije i drugih oblasti medicine našeg DZ. Ultrazvučna dijagnostika je moderna dijagnostička procedura, potpuno bezbolna i neškodljiva. Cilj preventivnih ultrazvučnih pregleda je rano otkrivanje promena dojke, manjih od 1 centrimetra, jer kao takve takve imaju veoma visok stepen izlečenja (i do 97 odsto). Rano otkrivanje je ključ uspešnog lečenja“, naglašava dr Knjeginjić.

1 / 8 Foto: Stari grad

Statistika govori da u našoj zemlji svaka 10 žena oboli od raka dojke i da je nažalost taj broj u porastu. U razvijenim zemljama zabeležen je pad smrtnosti od raka dojke prevashodno zbog otkrivanja u ranom stadijumu bolesti. Kod nas se rak dojke otkriva u odmakloj fazi bolesti, što je poražvajući podatak, koji govori o važnosti preventivnih pregleda. Preventivni ultrazvuk dojki preporučuje se svim ženama starijim od 30 godina jednom godišnje, a nakok 40-te jednom godišnje uz dopunu mamografijom, koja se takođe može obaviti u DZ „Stari grad“.

Od raka grlića materice u našoj zemlji svake godine oboli oko 1.500 žena i nažalost, 700 umre od ove bolesti, iako može da se spreči redovnim ginekološkim pregledom. Glavni uzročnik bolesti je humani papiloma virus (HPV). Od 2022. godine u Srbiji je za decu i mlade od devet do 19 godina dostupna besplatna vakcina koja je glavni način prevencije nastanka ove bolesti.

Opština i Dom zdravlja Stari grad pozivaju sve sugrađanke da iskoristite mogućnost i da bez čekanja obave ginekološke zdravstvene preglede u „Kućici zdravlja“, jer je zajednički cilj društveno odgovornih institucija, i svih nas zajedno, - unapređenje javnog zdravlja, ali i podizanje kvaliteta života svih stanovnika opštine Stari grad na viši jedan viši nivo.

„Podizanje svesti građana o načinima za očuvanje za unapređenje zdravlja svakog pojedinca i stvaranje uslova za zdrave životne izbore, u cilju prevencije bolesti i unapređenja zdravlja svih građana, a posebno onih najranjivijih“, je jedan od glavnih ciljeva nedavno usvojenog dokumenta Plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad, 2023-2026. Godine.

„Kućica zdravlja“ je jedna od preventivnih aktivnosti na tom polju, koja svim građanima Starog grada, Beograda i Srbije omogućava da zaključno sa 30. oktobrom besplatno i bez zakazivanja provere svoje zdravlje.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.