ŠAPIĆ OBJASNIO KOLIKO ĆE TRAJATI SANACIJA ŠTETE KOJU JE NAPRAVILA SUPERĆELIJSKA OLUJA U BEOGRADU Ekipe su na terenu
Aleksandar Šapić, Foto: KURIR TELEVIZIJA

NEVREME

ŠAPIĆ OBJASNIO KOLIKO ĆE TRAJATI SANACIJA ŠTETE KOJU JE NAPRAVILA SUPERĆELIJSKA OLUJA U BEOGRADU Ekipe su na terenu

U Beogradu je sinoć pao veliki broj stabala

Objavljeno:

Grad Beograd, Republiku Srbiju i region pogodila je sinoć superćelijska oluja, izuzetno razorna i retka pojava sa vetrom orkanske jačine od preko 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete.

Beograd je pogodila jedna od najjačih oluja do sada. Sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od sinoć su na terenu, stotine radnika i desetine vozila, i reaguju u cilju smanjenja negativnih efekata ove ekstremne pojave. Sinoć je prvi prioritet bio da se saobraćajnice učine prohodnim, kao i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane – rekao je gradonačelnik.

U Beogradu je sinoć pao veliki broj stabala, nestala je struja u pojedinim delovima grada, pala su dva krana na Novom Beogradu, padali su delovi krovova i fasada, leteli predmeti sa terasa, usled čega je nekoliko lica zadobilo lakše telesne povrede, naveo je gradonačelnik.

1 / 9 Foto: Mondo

– Ovo je prirodna katastrofa na koju je nemoguće uticati. Sekreterijat za vanredne stituacije Grada Beograda, u saradnji sa republičkim službama koordiniše radom svih ekipa na terenu, koje od sinoć reguju na više stotina prijava građana. Paralelno sa ovim aktivnostima radi se i na proceni ukupne štete koju je ova vremenska nepogoda nanela Beogradu. Hiljade stabala je oštećeno, a sanacije svega nastalog usled ove vandredne vremenske nepogode trajaće sigurno narednih sedam do deset dana. Zahvaljujem se radnicima naših službi koji su imali besanu noć i koji i u ovim trenucima rade na sanaciji štete – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je uputio i apel svim građanima Beograda.

– S obzirom na činjenicu da živimo vreme očiglednih velikih klimatskih promena i da naše podneblje sve više poprima karakteristeke, neke vrste tropske klime, gde se naglo smenjuju velike vrućine, padavine i oluje – samo pre dva dana smo imali temperaturu blizi 40-tog podeoka, želim da apelujem i molim sve naše sugrađane, da pri sličnim vremenskim nepodogama maksimalno smanje svoje aktivnosti, da se prilagodimo novonastalim okolnostima i time što više sačuvamo ljudske živote – zaključio je gradonačelnik Šapić.

Bonus video:

00:13

nevreme u Beogradu palo drvo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.