PRIVATNI VRTIĆI PONOVO POSKUPLJUJU: Novi udar na budžet RODITELJA, evo kada i koliko će SKOČITI CENA
Vrtić, Foto: Profimedia

saopšteno!

PRIVATNI VRTIĆI PONOVO POSKUPLJUJU: Novi udar na budžet RODITELJA, evo kada i koliko će SKOČITI CENA

Cena velikog broja privatnih vrtića kreće se oko ekonomske cene u državnim, pa roditelji mesečmo najčešće plaćaju oko 30.000 dinara

Objavljeno:

Najava gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, da će vrtići od septembra biti besplatni za svu decu, obradovala je njihove roditelje kojima je u vreme inflacije i skoka troškova života ta informacija došla kao željeno rasterećenje budžeta. Ipak, sreća nije dugo trajala, jer su privatni vrtići već počeli da povećavaju cene svojih usluga. - Od septembra će cena vrtića biti za 30 evra viša - stiglo je u sms poruci roditeljima jednog vrtića koji je svoju cenu beć pofigao za nekoliko hiljada dinara kada su troškovi hrane i goriva počeli da skaču.

Direktor vrtića ima i objašnjenje za povećanje cene, a to su"uvećani troškovi, a i grad će od septembra da poveća subvencije". Istina, do sada je Grad Beograd pokrivao 80 odsto od ekonomske cene vrtića, a od septembra će pokrivati punu cenu. Međutim, to znači da će vrtići viti besplatni samo za one čija deca pohađaju državne vrtiće. Cena velikog broja privatnih vrtića kreće se oko ekonomske cene u državnim, pa roditelji mesečmo najčešće plaćaju oko 30.000 dinara, od čega 22.000 dinara iznosi subvencija, pa roditeljima ostaje da doplate minimum 8.000 dinara do pune cene.

Vrtić, Obdanište, deca
foto: Petar Aleksić

- Povećanje subvencija za 5.500 dinara značilo bi nam,jer bismo onda privatni vrtić plaćali oko 3.000 dinara mesečno, što nije mnogo čak ni kada imate dvoje dece u vrtiću. Međutim, upravo nam je javljeno da će vrtić koštati od septembra 34.000 dinara, pa ćemo opet morati da doplatimo 6.000 dinara i nakon povećanih subvencija - objašnjava jedan roditelj za Telegraf Biznis.

Iz Grada su u više navrata napomenuli da onina cenu privatnih vrtića ne mogu da utičui da će ovo povećanje bar malo da ublaži efekte tih poskupljenja. Inače, u samom upisu u vrtiće ništa se ne menja. Prvenstvo pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa koja se izuzimaju iz sistema bodovanja. Nakon što deca iz osetljivih grupa budu primljena, upisuju se i ostala deca i tonajpre deca zaposlenih roditelja, staratelja ili usvojitelja i redovnih studenata, potom deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici, sledeće deca čija su braća i sestre upisani u isti vrtić i potom sledi upis ostale dece. Dete koje ne bude primljeno udržavni vrtić, moći će da dobije odbijenicu i da se upiše u privatnu predškolsku ustanovukoju je i do sada Grad subvencionisao.

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.