Traži se lokacija: Šta nam vanzemaljci poručuju preko radio talasa? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Shutterstock

tajne poruke iz svemira

Traži se lokacija: Šta nam vanzemaljci poručuju preko radio talasa? (FOTO) (VIDEO)

Još pre deset godina naučnici su uhvatili čudne radio dalase iz svemira. Konačno je, uz pomoć novog teleskopa, moguće pronaći odakle dolaze
Objavljeno: 16:22h

Retki i kratkotrajni naleti kosmičkih radio talasa naveli su astronome da se zamisle, još pre deset godina kada su se prvi put pojavili.

Neki od njih su izneli pretpostavku da se možda radi o pokušaju vanzemaljske rase da nas kontaktira. Sada su naučnici konačno potvrdili da misteriozni signali zaista dolaze iz svemira.

Prste da poližeš: Njegove Rubikove kocke ne možete da složite! (FOTO)

Prvi naleti radio talasa, pojavljivali su se povremeno i neredovno, zbog čega ih je teško uhvatitit, a još teže izučavati. Misterija se zasniva na tome što nije poznato šta bi moglo da proizvede takav tip radio talasa.

Otud mnogo spekulacija vezanih za ovu pojavu. Naučnici govore da bi izvor ovih talasa moglo biti bilo šta, od kolizije zvezda, pa do arteficijalnih poruka vanzemaljskog života.

foto: Thinkstock

- Najbizarnije objašnjenje ovih talasa jeste da su oni vanzemaljske poruke - rekao je profesor Metju Bejls sa Tehnološkog univerziteta Svinburn u Melburnu, koji je dosta dobrineo istraživanju.

Australijski naučnici su, koristeći Molonglo radio teleskop, uhvatili tri ovakva talasa. Ovaj teleskop je najbolji uređaj za ovakav tip pojave.

- Radio talase koji se emituju u prostoru van Zemljine atmosfere, obični radio teleskopi ne mogu uhvatiti - rekao je dr Kris Flin, sa Svinburna.

Započet je ogroman inžinjerski projekat koji će otvoriti novi prozor prema svemiru. Molonglo teleskop ima ogromnu moć da uhvati prostor od 18,000 m/2, i ogromno vidno polje. Proizvodi 1000TB podataka svakog dana. Radi poređenja možemo reći da Wikipedia koristi 5,87TB za skladištenje podataka.

Koristeći ovaj softver istraživači će pokušati da uhvate izvor ovih radio talasa.

Profesorka Ana Grin sa Univerziteta u Sidneju rekla je da će biti uzbudljivo videti do kakvih će značajnih otkrića dovesti saradnja astronauta sa Svinbruna i super softvera.

Podaci da koje je teleskop poslao ukazuju da je svaki od talasa nastao u drugoj galaksiji. Ključna stvar je u pronalaženju lokacije odakle potiču.

(Espreso.co.rs / Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.