KO JE PRVA DAMA UKRAJINE? Olena uz SUPRUGA, napisala i scenario za SATIRU zbog koje je ZELENSKI postao POPULARAN!
Olena Zelenski, Foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

NAJVEĆA PODRŠKA

KO JE PRVA DAMA UKRAJINE? Olena uz SUPRUGA, napisala i scenario za SATIRU zbog koje je ZELENSKI postao POPULARAN!

Kada je, sasvim neočekivano, postala prva dama Ukrajine, iskoristila je tu ulogu za humanitaran rad, ali i osnaživanje žena

Objavljeno:

Olena Zelenski, prva dama Ukrajine, spletom nesrećnih okolnosti kojima se niko nije nadao u 21. veku, dospela je u središte interesa celog sveta.

Današnja prva dama Ukrajine rođena je u Kriviju Rihu, na jugoistoku Ukrajine, 6. februara 1978. Studirala je i diplomirala arhitekturu, a kasnije je svoju karijeru preokrenula u potpuno drugom smeru - postala je scenarista i producenta i sa suprugom osnovala produkcijsku kuću Studio Kvartal-95 za proizvodnju filmova i televizijskih serija, ali i organizaciju koncerata.

Njihovo poslovanje bilo je vrlo uspešno, a ona je stekla veliko poštovanje kao scenarista. Štaviše, upravo je ona i napisala scenario za njegovu emisiju političke satire pod nazivom 'Sluga naroda', zahvaljujući kojoj je stekao takvu popularnost da je na kraju pobedio na predsedničkim izborima, prenosi Zadovoljna.hr.

Kada je, sasvim neočekivano, postala prva dama Ukrajine, iskoristila je tu ulogu za humanitaran rad, ali i osnaživanje žena.

Jelena Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

- Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine, shvatila sam ulogu koju mogu da igram u podržavanju humanitarnih ciljeva, posebno zato što su društveni ciljevi bili moja strast tokom cele moje karijere - rekla je Zelenska i dodala da je naučila kako da se ujedini s drugim prvim damama širom sveta kako bi zajedno iskoristile svoj uticaj za opšte dobro.

Zato je i pokrenula inicijativu za Kijevski samit prvih dama i gospode u avgustu 2020. godine. Rekla je da su učesnici samita preuzeli zajedničku predanost rešavanju humanitarnih izazova na globalnom nivou i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

- Izazovi pandemije kovid-19, uključujući one u obrazovanju, zdravstvu i ravnopravnosti polova, naši su neposredni prioriteti. Iako je to samo prvi korak, činjenica da sada radimo zajedno na korićenju naše moći za rešavanje ovih problema već čini razliku. Zemlje sve više sarađuju i obavezuju se da učine više za rešavanje ovih problema - rekla je supruga Volodimira Zelenskog.

Tada je rekla i da veruje u diplomatiju i dobro u ljudima, a ujedno naglasila i da su sve zemlje tokom istorije bile isprepletene na neki način.

Osim toga, govorila je o glavnim područjima svog delovanja, posebno o inicijativi za reformu sistema školske prehrane, inicijativi za Ukrajinu bez barijera koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti za sve Ukrajince i još mnogo toga.

Jelena Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

Svakako, bio je primećen i njen smisao za modu, a ni on nije slučajan. Kako je rekla jednom prilikom, uvek nosi odeću ukrajinskih dizajnera kako bi promovisala modnu industriju svoje zemlje, stvarajući odeću svojevrsnim alatom za pokazivanje Ukrajine svetu.

Međutim, to je samo deo onoga što je uradila, a posebno je hvale vredna njena inicijativa za žene žrtve zlostavljanja.

Tokom 2021, kako je tada najavila Prva dama, širom Ukrajine bilo je otvoreno ukupno 28 novih skloništa za žrtve porodičnog nasilja, zajedno s dnevnim centrima i službom za hitne slučajeve.

Prema njenim rečima, u Evropi propisi nalažu jedno mesto u skloništu na svakih 10.000 stanovnika, a pre njene inicijative Ukrajina je imala ukupno 16 skloništa širom zemlje, što nije obuhvatalo ni svaku regiju.

Ženama se takođe nudila i pravna pomoć, posebno ako bi došle u žurbi bez dokumenata, a mogle su da ostanu u skloništu do šest meseci. U tom razdoblju bila im je osigurana i psihološka pomoć i pomoć u traženju posla kako bi mogle da stanu na svoje noge.

U septembru 2020. Ukrajina je dobila službeni status članice Biarritz partnerstva, Međunarodne inicijative za jednaka prava i mogućnosti, a pristupanje Partnerstvu za mir pokrenula je Prva dama u decembru 2019, svega nekoliko meseci nakon što je njen suprug postao predsednik Ukrajine.

Čvrsto stoji uz supruga i domovinu

Dana 24. februara, kada je Rusija započela specijalne vojne operacije u njenoj domovini, a njen suprug i porodica glavne mete, još je jednom pokazala ljubav prema svojoj zemlji, odmerenost, snagu, nežnost, ali i ohrabrenje svojim sunarodnicima.

Na društvenim je mrežama tada napisala:

"Danas neću paničiti i plakati. Biću smirena i samouverena. Moja deca me gledaju. Biću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!", navela je u postu na mrežama.

Kasnije je podelila i fotografiju tek rođene bebe u improvizovanom skloništu podzemne železnice.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/ Toms Kalnins

- To je trebalo da se dogodi u potpuno drugačijim uslovima, pod mirnim nebom. To je ono što bi deca trebalo da vide. Ali glavno je da su uprkos ratu na našim ulicama pored nje bili lekari i brižni ljudi. Biće zaštićena i odbranjena. Jer vi ste neverovatni, dragi sunarodnici! U ta dva dana svi ste postali vojska. U metrou, skloništima, s decom i kućnim ljubimcima (jer ni mlađu braću ne ostavljaš) – radiš svoj posao, imaš vremena da brineš za druge, da pomažete jedni drugima - navela je tada Olena u svojoj objavi upućenoj Ukrajincima.

U toj istoj objavi je poručila i sledeće: Mi smo vojska, vojska smo mi. A deca rođena u skloništima živeće u mirnoj zemlji koja se odbranila.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.