U UN-u minutom ćutnje odali počast žrtvama u Ukrajini
Ilustracija, Foto: Profimedia

generalna skupština

U UN-u minutom ćutnje odali počast žrtvama u Ukrajini

Odmah posle njega, generalni sekretar UN Antonio Guteres je naglasio da „borbe u Ukrajini moraju da prestanu”

Objavljeno:

Sto devedeset tri člana Generalne skupštine UN danas su, na predlog njenog predsednika Abdulaha Šahida, minutom ćutanja odali počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma retke „vanredne vanredne situacije“.

Abdula Šahid, bivši maldivski ministar spoljnih poslova koji je na funkciji predsednika u UN, pozvao je na „prestanak nasilja”.

Generalni sekretar: Borbe moraju prestati

Odmah posle njega, generalni sekretar UN Antonio Guteres je naglasio da „borbe u Ukrajini moraju da prestanu”.

"Besne po celoj zemlji, iz vazduha, sa kopna i sa mora. To mora odmah da prestane. Ono što je previše je previše. Vojnici moraju da se vrate u kasarne", rekao je on.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Lideri moraju ići za mir. Civili moraju biti zaštićeni", dodao je generalni sekretar UN, napominjući da "ništa ne može opravdati" upotrebu nuklearnog oružja, ukazujući na pretnju takvog oružja.

"Sada govori oružjem, ali put dijaloga uvek mora biti otvoren. Nikad nije kasno da se pregovara u dobroj veri i da se sva pitanja rešavaju mirnim putem", rekao je Antonio Guteres.

„Agresija Rusije na Ukrajinu najoštrije se osuđuje“

Više od stotinu govornika prijavilo se da govori na sednici Generalne skupštine, prvoj te vrste u poslednjih 40 godina.

Očekuje se da će sednica biti produžena do utorka, nakon čega će – možda u sredu – uslediti glasanje o rezoluciji koju su predložili Evropljani u kojoj se poziva na prekid neprijateljstava.

U prvoj verziji teksta, koju je AFP dobio, „najoštrije se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu“. Evropa, koja je u nedelju ušla u direktan sukob time što je odobrila slanje oružja Ukrajini, uključujući i „bugarske lovce MiG“, prema diplomatskom izvoru, trebalo bi da se ujedini sa Severnom Amerikom u osudi Rusije.

I veliki broj afričkih i južnoameričkih zemalja trebalo bi da se izjasni protiv ruske invazije na Ukrajinu, kažu diplomate koje žele da pređu 100 glasova za dobijenih 2014. nakon aneksije Krima.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.