EGIPAT PROŠIRUJE SUECKI KANAL: Biće preuređen za DVOSMERNI promet, a evo koliko će to i KOŠTATI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAJAVLJENO

EGIPAT PROŠIRUJE SUECKI KANAL: Biće preuređen za DVOSMERNI promet, a evo koliko će to i KOŠTATI!

Globalni pomorski promet znatno je otežan u martu prošle godine nakon što je ogroman kontejnerski brod Ever Given zapeo u južnom delu kanala, blokiravši ključni pomorski pravac između Evrope i Azije

Objavljeno:

Egipat će urediti dodatnih 10 kilometara Sueckog kanala za dvosmerni promet, a još 30 kilometara biće prošireno i produbljeno, najavio je predsednik uprave Sueckog kanala Osama Rabie.

- Bilo bi preskupo proširiti celi, 190 kilometara dugi kanal koji povezuje Crveno more i Mediteran, ali deo koji omogućuje dvosmerni promet trebao bi se produžiti sa sadašnjih 75 na 85 kilometara, objasnio je Rabie u utorak, prenosi Seebiz.

Globalni pomorski promet znatno je otežan u martu prošle godine nakon što je ogroman kontejnerski brod Ever Given zapeo u južnom delu kanala, blokiravši ključni pomorski pravac između Evrope i Azije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Planirano proširenje ubrzano je nakon te krize, rekao je Rabie, iako je cilj aktuelnih radova poboljšanje sigurnosti prometa, te će nakon njihovog završetka prolaz kroz kanal i dalje trajati 11 sati.

Druga faza uključivaće proširenje kanala 30 kilometara do južnog ulaza za 40 metara, te njegovo produbljivanje za oko dva metra. Upravo je na tom delu kanala Ever Given zaglavio.

- To je težak deo kanala, kazao je Rabie, dodavši da će „se na tom mestu produbljivanjem i proširenjem poravnati zavoji u kanalu" i smanjiti uticaj južnih vetrova.

Projekat će koštati 3 milijarde egipatskih funti odnosno oko 191 miliona dolara, a biće dovršen i otvoren do kraja juna 2023., rekao je.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.