AMERIČKA VOJSKA LANSIRALA RAKETE PVO! Ragovali na napad jemenskih Huta na UAE
Raketa, Foto: Prinstcreen/Tviter

NAORUŽANJE

AMERIČKA VOJSKA LANSIRALA RAKETE PVO! Ragovali na napad jemenskih Huta na UAE

To je drugi put da su američke trupe intervenisale i otvorile vatru, potvrdili su zvaničnici

Objavljeno:

Američka vojska lansirala je rakete protivvaždušne odbrane odgovarajući na napad jemenskih Huta koji su gađali Ujedinjene Arapske Emirate tokom zvanične posete izraelskog predsednika Isaka Hercoga u ponedeljak.

To je drugi put da su američke trupe intervenisale i otvorile vatru, potvrdili su zvaničnici.

U izveštaju AP se navodi da saopštenje Bele kuće i Pentagona izdato kasno sinoć potvrđuje sve veće učešcće Amerike u višegodišnjem ratu u Jemenu, sukobu za koji je predsednik Džozef Bajden još pre skoro godinu dana rekao da "mora da se završi".

Iako su SAD prekinule ofanzivnu podršku koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Hita u ime jemenske vlade u egzilu, njihovo učešće u odbrani UAE je aktivirano jer su pobunjenici Huti proglasili vazdušnu bazu Al-Dafra u Abu Dabiju legitimnom metom.

U Al-Dhafri je stacioonirano oko 2.000 američkih vojnika i služila je kao glavna baza za sve vazdušne operacije, od onih sa naoružanim dronovima do onih u kojima su korišćeni F-35 stelt lovci.

Govoreći iz Bele kuće, sekretarka za štampu Džen Psaki rekla je da je američka vojska "reagovala na pretnju raketnim napadom na UAE".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.