PROCUREO TAJNI DOKUMENT! Dospeo u javnost, pa izazvao oštre NESUGLASICE u vladi
Ilustracija, Foto: Profimedia

AUSTRIJA

PROCUREO TAJNI DOKUMENT! Dospeo u javnost, pa izazvao oštre NESUGLASICE u vladi

Procurio dokument o sastavljanju vlade – dve stranke se posvađale

Objavljeno:

Tajni dokument vezan za koalicijske pregovore Narodnjačke stranke Austrije i stranke Zeleni, koji je dospeo u javnost, izazvao je oštre nesuglasice u vlasti.

Austrijska stranka Zeleni optužuje bivšeg kancelara i predsednika OVP-a Sebastiana Kurca da je, kako bi im naštetio, svesno u javnost dao tajnu dodatnu klauzulu, tzv. sidepaper, koalicijskog ugovora između narodnjaka i Zelenih.

Muljanje oko televizije

U dokumentu, koji je tokom vikenda objavila Austrijska novinska agencija (APA), radi se o podeli ministarskih pozicija nakon formiranja vlade, kao i uticaju na javni medijski servis ORF.

Neki mediji su tokom vikenda javljali o tome kako je iz dokumenta vidljivo da će Zeleni dobiti pravo odlučivanja o predsedniku fondacije veća ORF-a u zamenu za odobravanje uvođenja zabrane nošenja marame za nastavnice na javnim školama, što je inicijativa narodnjaka.

Obe stranke su u ponedeljak negirale da je do ovakvog dogovora ikada došlo.

Austrijski mediji su dodatnu, tajnu klauzulu koalicijskog ugovora okarakterisali kao "potencijal za unutarkoalicijske napetosti", pogotovo stoga što je očito da je za ove tajne dogovore između potencijalnih koalicijskih partnera znao vrlo uzak krug unutar vodstva obe stranke.

Nehamer je čist?

Zeleni međutim nasledniku Sebastiana Kurca na mestu kancelara i predsednika OVP-a Karlu Nehameru ne prebacuju da je upleten u curenje informacija u javnost koje bi mogle naštetiti Zelenima.

1 / 5 Foto: Profimedia

Narodnjaci i Zeleni su od 2020. zajedno na vlasti nakon što se pre toga, u jeku tzv. Ibica skandala, raspala narodnjačko-slobodarska vlada.

Sebastian Kurc se, nakon optužbi za korupciju, prošle jeseni povukao iz aktivne politike.

1 / 9 Foto: Profimedia

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.