I DEDA MRAZ SE UŽELEO ITALIJE! Božićna atmosfera na svakom koraku, za nekoliko dana OPET NOVE MERE
Ilustracija, Foto: Profimedia

VELIKI REDOVI ISPRED RADNJI

I DEDA MRAZ SE UŽELEO ITALIJE! Božićna atmosfera na svakom koraku, za nekoliko dana OPET NOVE MERE

Velikih redova ima i ispred skupih radnji ali i poslastičarnica ne bi li se kupio, pravi, tradicionalan Božićni kolač, panetone

Objavljeno:

Italijani su iščekivali ovaj Božić strepeći da bi mogao da bude kao onaj iz 2020. godine, uz drastična ograničenja. No, kako epidemijska situacija nije zahtevala trenutno uvođenje novih mera pored onih koje su već na snazi, Italijani će ovog Božića moći da se prisete kako je sve to izgledalo pre pandemije, a izgleda da se čak i Deda Mraz uželeo Italije.

Italijani su se uželeli Božića, radosti i opuštene atmosfere, polako se navikavajući da pokazuju zelenu propusnicu gde god požele da sednu i popiju kafu u predahu od šetnje po radnjama, ukrašenim i okićenim samo onako kako to oni znaju.

I pored toga što je maska obavezna i na otvorenom u centrima velikih gradova, a redovi za testove se ispred apoteka čekaju i po više od dva sata, atmosfera, u odnosu na prethodnu godinu, je sasvim drugačija.

Velikih redova ima i ispred skupih radnji ali i poslastičarnica ne bi li se kupio, pravi, tradicionalan Božićni kolač, panetone.

Ono što je tipično za italijanske gradove jesu tzv. merkatini di Natale iliti Božićne pijace. One su tradicija u Italiji, dok oni sa malo dubljim džepom mogu sebi da priušte i kupovinu u ekskluzivnim radnjama Milanskog modnog kvarta koji uključuje Monte Napoleone, Via dela Spiga i okolne ulice.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ostalima preostaje da se dive izlozima. No ipak, čak i ovde u Milanu koji je najskuplji italijanski grad, ima poklona za svačiji budžet.

Božićna atmosfera se oseća na svakom koraku, i ove godine, kao i nekoliko prethodnih grad ima različite Božićne jelke u skoro svakom kvartu.

No pored njih atrakcija je i Božićni tramvaj, mnoga mesta namenjenih najmlađima, klizališta ali i Milanski deda mraz, penzioner Sandro Brivio koji svaki dan, u Decembru, još od 2009 godine, provodi vreme ručka u poznatom Milanskom restoranu Bifi u Galeriji Vittorio Emanuele.

"Svima, deci i odraslima, bakama i dekama, svima želim srećan Božić i sve praznike. Želim vam da ga provedete mirno i u radosti ali iznad svega u društvu jer je tako mnogo lepše. Srećno!", poručio je Sandro Brivio.

U Italiji se od 27. decembra očekuju mnogo strože pandemijske mere, otkazani su svi koncerti za novogodišnju noć. U svakom momentu se očekuje odluka vlada o tome kako će izgledati život sa kovidom nakon Božića.

Do tada Italijani imaju priliku da uživaju u praznicima i na trenutak zaborave epidemiološku situaciju.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.