EP pozvao Sloveniju na doslednije poštovanje vladavine prava
Ilustracija, Foto: Profimedia

Slovenija

EP pozvao Sloveniju na doslednije poštovanje vladavine prava

Evropski parlament je u rezoluciji izrazio "duboku zabrinutost zbog nivoa javne rasprave, atmosfere neprijateljstva, nepoverenja i duboke polarizacije u Sloveniji, što je narušilo poverenje u javne institucije i medju njima"

Objavljeno:

Evropski parlament je danas na plenarnoj sednici u Strazburu usvojio rezoluciju o osnovnim pravima i slobodama i vladavini prava u Sloveniji, pozivajući na veći nivo javne rasprave, poštovanje nezavisnosti javnih medija i autonomije pravosuđa.

Za rezoluciju koju su predložili poslanici levičarskih i partija centra glasalo je 356 poslanika, protiv je bilo 284, a uzdržano 40 poslanika.

Rezolucija, u kojoj je izražena zabrinutost zbog niskog nivoa javne debate u Sloveniji, poziva na nezavisnost i autonomiju medija, kao i na adekvatno finansiranje i autonomiju pravosudja, prenela je Hina.

Podnele su je četiri političke grupe u EP - socijaldemokrate, liberali, zeleni i levica, na osnovu zaključaka radne grupe koja je ove jeseni boravila u Ljubljani u misiji utvrdjivanja činjenica.

Najveća evropska parlamentarna grupa, Evropska narodna stranka (EPP) desnog centra, nije se pridružila inicijativi, a Slovenačka demokratska stranka (SDS) koju predvodi slovenački premijer Janez Janša ocenila je kao "politički pamflet" koji je inspirisala slovenačka opozicija kako bi destabilizovala vladu.

Evropski parlament je u rezoluciji izrazio "duboku zabrinutost zbog nivoa javne rasprave, atmosfere neprijateljstva, nepoverenja i duboke polarizacije u Sloveniji, što je narušilo poverenje u javne institucije i medju njima".

U rezoluciji se takodje ističe da uticajne javne ličnosti i političari, uključujući članove Vlade, moraju da daju primer i obezbede poštovanje i civilizovanu javnu raspravu, bez zastrašivanja, napada, vredjanja i uznemiravanja.

U rezoluciji je pozdravljena činjenica da je slovenačka vlada, doduše sa zakašnjenjem, omogućila imenovanje dva evropska delegirana tužioca iz Slovenije i pozvala vladu da nastavi stabilno finansiranje i rad javnih medija sa nezavisnom uredjivačkom politikom.

Rezolucija ima 18 tačaka i sadrži niz drugih preporuka u oblasti osnovnih sloboda i vladavine prava.

Poslanici Evropskog parlamenta su ove godine nekoliko puta raspravljali o stanju demokratije u Sloveniji, na plenarnoj sednici ili u Odboru za gradjanske slobode, pravosudje i unutrašnje poslove (Libe).

Opšta je ocena da vladavina prava u Sloveniji, koja predsedava Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, funkcioniše, ali da treba prevazići nastalu političku polarizaciju i povećati nivo javne rasprave, kako se ne bi dodatno narušilo poverenje u javne institucije.

Slovenačka opozicija već duže vreme optužuje desničarsku vladu Janeza Janše za autokratski stil, pritisak na javne medije i verbalne napade na novinare, kao i mešanje u rad nezavisnih organa i pritisak na pravosudje.

Bonus video:

17:45

VEČERNJI DNEVNIK 16.12.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.