UN rezolucijom odložile odluku o akreditivima novih ambasadora Mjanmara i Avganistana
UN, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

rezolucija

UN rezolucijom odložile odluku o akreditivima novih ambasadora Mjanmara i Avganistana

Vojna vlast Mjanmara tražila je da bude smenjen ambasador te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Kvan Moe Tuna

Objavljeno:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) danas je usvojila rezoluciju kojom se odlaže odlučivanje o akreditacijama novih ambasadora koje su uputile vojna hunta u Mjanmaru i talibanske vlasti u Avganistanu.

Predsednik GS UN Abdula Šahid odobrio je tu odluku koja je doneta konsenzusom, bez glasanja.

Odluka 193-članog svetskog tela znači da će ambasadori svrgnutih vlada u Mjanmaru i Avganistanu ostati na svojim radnim mestima u UN.

Rezoluciju je predstavila ambasadorka Švedske u UN Ana Enestrom, predsedavajuća Odbora za akreditacije Generalne skupštine, koja je prošle nedelje preporučila svetskoj organizaciji da odloži odluku o akreditivima dve zemlje.

Ona je rekla da devetočlani odbor nije zakazao sledeći sastanak i da ne može da kaže koliko će dugo biti odloženo pitanje akreditiva za Mjanmar i Avganistan.

Vojna vlast Mjanmara tražila je da bude smenjen ambasador te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Kvan Moe Tuna, koji je osudio puč i svrgavanje civilne vlade Aung San Su Ći.

Ministar spoljnih poslova Mjanmara rekao je u julu da je ambasador Kvan moe Tun otpušten "zbog zloupotrebe dodeljene dužnosti i mandata" i da je Aung Turein, koja je napustila vojsku ove godine posle 26 godina, imenovana za ambasadora Mjanmara u UN.

Talibani su osporili akreditive Gulama Isačaija, ambasadora bivše vlade Avganistana i pokušali da ga zamene novim stalnim predstavnikom u UN, Mohamedom Suhailom Šahinom, koji je bio portparol talibana tokom mirovnih pregovora u Kataru.

Članovi Odbora za akreditaciju GS UN su Švedska, SAD, Rusija, Kina, Bahami, Butan, Čile, Namibija i Sijera Leone.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.