Poljska policija našla telo mladog Sirijca blizu beloruske granice
Foto: Profimedia

migrantska kriza

Poljska policija našla telo mladog Sirijca blizu beloruske granice

Sve tri zemlje jačaju svoje granice u pokušaju da blokiraju novootvorenu migrantsku rutu a situacija postaje sve opasnija kako se približava zima

Objavljeno:

Poljska policija javila je danas da je nadjeno telo mladog Sirijca u šumi blizu granice sa Belorusijom, a to je poslednja žrtva političkog sukoba na istočnoj granici Evropske unije.

Vlasti u Minsku mesecima ohrabruju ilegalnu migraciju preko svoje granice u EU zemlje Poljsku, Litvaniju i Letoniju.

Sve tri zemlje jačaju svoje granice u pokušaju da blokiraju novootvorenu migrantsku rutu a situacija postaje sve opasnija kako se približava zima.

Poljska policija navela je da je nađeno telo Sirijca starog oko 20 godina prethodnog dana blizu sela Volka Terešovska, kao i da se ne može utvrditi tačan uzrok smrti dok se ne uradi obdukcija.

Time se broj stralih među migrantima na toj ruti podigao na devet, prema prijavljenim podacima.

Mnogi migranti su iz Sirije, Iraka ili drugde sa Bliskog istoka i beže od sukoba i loših uslova za bolje živote u Evropi.

Ta kriza stvara dodatan razlog za napetost izmedju Zapada i Belorusije i dalje sa najbližim beloruskim saveznikom Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, negirao navode da je na bilo koji način umešan u stvaranje priliva migranata ka Evropi preko Belorusije.

Veliki broj migranata se nalazi u divljim kampovima na beloruskoj strani granice u teškim uslovima i hladnoći. Poljske vlasti svakodnevno prijavljuju pokušaje migranata da pređu granicu.

Za sada se ne vidi kraj ove situacije. Beloruska novinska agencija Belta je javila da je Lukašenko danas naredio vojsci da postavi šatore na granici gde može da se sakuplja hrana i druga humanitarna pomoć i deli migrantima.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.