KAKO JE PUTIN ORGANIZOVAO NAJVEĆU KRAĐU U ISTORIJI: Kremlj preko tajnih službi utiče na rezultat izbora u SAD!
Foto: Profimedia/Reuters

Detalji špijunske afere veka

KAKO JE PUTIN ORGANIZOVAO NAJVEĆU KRAĐU U ISTORIJI: Kremlj preko tajnih službi utiče na rezultat izbora u SAD!

Daleko najefikasnije oruđe Rusa je Vikiliks. Ruski obaveštajci su verovatno počeli da dostavljaju hakovane dokumente Džulijenu Asanžu u junu 2015. godine
Objavljeno: 12:50h

Još samo malo je ostalo do predsedničkih izbora u SAD, a sudbina cele planete zavisiće od onog što će se desiti u utorak 8. novembra.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predizborna kampanja, koja je dobrim delom iza nas, bila je ubedljivo najprljavija i najuzbudljivija u istoriji. Prvi put otkako SAD postoje, jedna strana sila je uticala suštinski na tok izbornog procesa.

foto: Reuters

Rusija je, ceo svet priča o tome, a iz kampanje Hilari potvrđuju, cela uz Trampa, a sva priča o skandaloznom curenju mejlova Hilari Klinton ima izvor u Moskvi.

Tomas Rid, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu i autor knjige "Rise of the Machines" napisao je za magazin Esquire tekst koji otkriva šta se zaista dešava u ovim po čovečanstvo sudbonosnim vremenima.

Prenosimo njegov ceo tekst.

- Jednog apriliskog popodneva ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin bio je glavna zvezda okupljanja oko 400 novinara, blogera i direktora medija u Sankt Peterburgu. Obučen u glatko plavo odelo, Putin je izgledao opušteno, i bio je čak opušten dok su mu novinari postavljali pitanja. Oko jedan sat posle početka foruma, mladi bloger u plavom džemperu je uzeo mikrofon i pitao Putina šta misli o takozvanim Panamskim papirima.

foto: Reuters

Bloger je mislio na ukupno više od 11 miliona kompjuterskih fajlova koji su ukradeni od Mossack Fonseca, panamske pravne firme. Ovo curenje dokumenata je bilo najveće u istoriji, i iznosilo je 2,6 terabajta podataka, dovoljno da se napuni više od 500 DVD-ova. Trećeg aprila, 4 dana pre početka foruma u Sankt Peterburgu, grupa međunarodnih medija objavila je prve u seriji tekstova zasnovanih na procurelim fajlovima. Za ovo im je bilo potrebno više od godinu dana istraživanja.

Ova serija tekstova otkrila je masivnu korupciju: pravna navigacija Mossack Fonseca korišćena je da se sakriju milijarde dolara. Centralna tema izveštaja ove grupe medija bila je "babuška" napravljena od tajnih kompanija i posrednih kompanija, vrednih oko 2 milijarde dolara, koje pripadaju unutrašnjem krugu Putinovih ljudi, i za koje se nagađalo da sadrže deo enormnog ličnog bogatstva predsednika Rusije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.