Brod Oušn vajking traži od EU luku za iskrcavanje 572 migranta: Ovo je 4 molba upućena pomorskim vlastima
Ilustracija/Migranti, Foto: Uprava carine

MIGRANTSKA KRIZA

Brod Oušn vajking traži od EU luku za iskrcavanje 572 migranta: Ovo je 4 molba upućena pomorskim vlastima

Brodovi nevladinih organizacija spasavaju živote ali ih takođe optužuju da idu na ruku krijumčarima kod Libije

Objavljeno:

Nevladina organizacije SOS Mediterane čiji brod ; "Oušn vajking" (Ocean Viking) je pokupio 572 migranata u Sredozemlju zatražila je danas od Evropske unije da što pre obezbedi luku gde mogu da iskrcaju te putnike.

"Ovo je četvrta molba upućena odgovarajućim pomorskim vlastima", saopštila je danas ta evropska nevladina organizacija i pozvala "evropske zemlje da se hitno koordinišu oko iskrcavanja". ; Na brodu se nalazhi 572 osoba spasenih u šest operacija, medju njima ima žena i dece i jedna četvoromesečna beba i svima je potrebno da se iskrcaju na neko sigurno mesto što je pre moguće, rekao je jedan član nevladine organizacije u videu snimljenom na brodu "Oušn vajking". ; On je rekao da će od petka putnicima na brodu nedostajati hrane i lekova, da su neki od putnika iscrpljeni i dehidrirani posle provedenih tri dana na moru pod suncem pre spasavanja. ; "Oušn vajking" je 1. maja iskrcao na Siciliji 236 migranata spasenih u moru. ; Od početka ove godine 898 migranata stradalo je u Sredozemlju u pokušaju da stigne do Evrope, prema podacima Medjunarodne organizacije za migracije. ; Nevladina organizacija SOS Mediterane navela je da je spaseno više od 30.000 ljudi od februara 2016. godine, prvo brodom "Akvarijus" a zatim "Oušn vajkingom".

Brodovi nevladinih organizacija spasavaju živote ali ih takođe optužuju da idu na ruku krijumčarima kod Libije. Tu trgovici ljudima više ne ulažu u brodove koji mogu da stignu do italijanske obale nego koriste gumene čamce, koje prenatrpaju migrantima, a nekad im i uzmu motor kada predju libijske teritorijalne vode i nekom migrantu daju broj telefona da zove za pomoć.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.