Nemačka u panici: Spremajmo se kao da će sutra rat... (FOTO) (ANKETA)
Foto: AP

ONO I DSZ

Nemačka u panici: Spremajmo se kao da će sutra rat... (FOTO) (ANKETA)

Novi koncept civilne zaštite u Nemačkoj je preko noći postao jedna od glavnih tema političkih diskusija
Objavljeno: 11:52h

Za opoziciju u Bundestagu je ovo samo nepotrebno širenje panike. Šef poslaničkog kluba Levičarske stranke Ditmar Barč, rekao je da „vlada ne bi smela da svakodnevno širi nervozu“, i da „stalno iznošenje novih predloga, na primer o kupovini zaliha, stvara nesigurnost među ljudima“. Barčov kolega iz stranke Zelenih, Konstantin fon Noc, rekao je da smatra da je lepo što vlada aktuelizuje planove za slučaj najgoreg, ali da je s obzirom na tehnički razvoj ovo „poigravanje decenijama starim konceptima“. Za njega je problematično i to što se civilna prevencija meša sa vojnim scenarijima i indicijama o terorističkim napadima: „Ne vidim scenario napada zbog kojeg bi ljudi trebalo da stvaraju zalihe“, rekao je Fon Noc.

foto: AP

Jedno je jasno: nemačka vlada smatra da joj, u slučaju da država bude napadnuta, za uspostavljanje kontrole nad događajima, ne bi bilo potrebno više od deset dana. Je li to malo ili mnogo? Da li se pod eventualnim „napadom“ podrazumevaju vazdušni udari za vreme kojih se narod krije u podrumima, ili se i druge vrste nedaća smatraju mogućim, na primer, kibernetički napadi na energetsku infrastrukturu? Utešno zvuči to što je vlada saopštila da verovatnoća konvencionalnog napada „nije velika, ali da ne može kompletno da se isključi“.

foto: Fonet

Ono što je sigurno, jeste da je Vlada ovom preporukom napravila najbolju reklamu za firme koje već godinama prodaju sisteme za preživljavanje u uslovima rata i katastrofa. Folije za zaštitu prozora, sistemi za grejanje bez struje, radio-aparati na navijanje (sa prijemom kratkih talasa), hemijski toaleti, prečistači vode (i od vode iz prljave bare prave vodu za piće), sve vrste zaštitne opreme za pojedinca, sredstva za oblačenje, ali i za kretanje po šumama i gorama, sve to i mnogo više od toga, prodaju se „po pristupačnim cenama“. I, naravno, hrana. Sve se može naručiti na internetu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.