GRČKA ZAVIJENA U CRNO, NA ULICAMA ATINE UGLJENISANA TELA! 50 MRTVIH, 150 POVREĐENIH! Traga se za nestalima! Stradala i bebica (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuter / Printscreen

klimatske promene

GRČKA ZAVIJENA U CRNO, NA ULICAMA ATINE UGLJENISANA TELA! 50 MRTVIH, 150 POVREĐENIH! Traga se za nestalima! Stradala i bebica (FOTO) (VIDEO)

-Vreme je da se borimo protiv vatre - izjavio je kasno sinoć po povratku iz BiH grčki premijer Aleksis Cipras

Objavljeno: 09:27h

Na jugu Evrope žestoki požari uništili su delove okoline Atine gde su stradalo 50 osoba, a preko 150 je povredjeno, saopštila je rano jutros grčka vlada privremeni bilans žrtava.

Na severu Evrope, nordijske i baltičke zemlje, od Osla do Rige, već nedeljama se bore sa sušom i toplotnim talasom, i u tom delu starog kontinenta požari su prisutni na pašanjacima dok je smanjen nivo velikih jezera, prenosi agencija Frans pres.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mesta Mati, oko 40 kilometara severoistočno od Atine, izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos i dodao da je od 100 povređenih 11 u teškom stanju i da ima 16 povređene dece.

-S napretkom spasilačkih ekipa strahujemo da će biti pronadjeno još žrtava - rekao je neimenovani predstavnik vatrogasne službe i dodao da su mnoge žrtve bile zarobljene u domovima ili automobilima.

Predsedništvo Grčke otkazalo je za danas predviđeni godišnji prijem povodom godišnjice povratka demokratije u zemlji u julu 1974. godine.

Canakopulos je rekao da će Španija uputiti avione, a Kipar ekipu od 60 vatrogasaca. Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć od evropskih partnera.

-Vreme je da se borimo protiv vatre - izjavio je kasno sinoć po povratku iz BiH grčki premijer Aleksis Cipras i dodao da je više od 600 vatrogasaca raspoređeno na tri fronta ali vetrovi duvaju do 100 kilometara na čas.

Suša i toplotni talas zahvatili su i severni deo Evrope. Finska je pogodjena sušom a manji šumski požari registrovani su prema granici s Rusijom.

U Norveškoj je takodje zabeležena veoma visoka temperatura iznad sezonske normale, a u junu je bilo iznad 30 stepeni Celzijusa.

Švedska, čiji su delovi bili pogodjeni padavinama, ima najtopliji jul mesec u poslednjih 250 godina a zvaničnici te zemlje su takodje pozvali evropske partnere na solidarnost u borbi protiv šumskih požara.

U toj zemlji je uništeno oko 25.000 hektara a požari i dalje bukte.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.