UJEDINJENE DRŽAVE EVROPE? Martin Šulc sanja o utopiji gde bi sve države EU imale isti USTAV!
Foto: Fonet

evropski san

UJEDINJENE DRŽAVE EVROPE? Martin Šulc sanja o utopiji gde bi sve države EU imale isti USTAV!

Zemlje koje odbiju ovo odmah bi izbacili iz zamišljene federacije

Objavljeno:

Predsednik nemačke Socijal-demokratske partije, Martin Šulc, ima ideju da preuredi uređenje EU tako da stvori Ujedninjene države Evrope, sa jednim ustavom koji bi delile sve zemlje.

One zemlje koje bi odbile takvu ideju, bile bi automatski izbačene iz unije.

Ustav Evrope već je pokušan da se uspostavi 2005. godine, ali su Holandija i Francuska odbile da ga ratifikuju. Umesto toga potpisan je Lisabonski sporazum, sa kojim je sačuvana suverenost zemalja u uniji.

Šulc sada ponovo oživljava ideju o poptuno ujedninjenoj Evropi, koju bi želeo da sprovede do 2025. godine. Zemlje bi delile upravljanje finansijama, pitanja azila, unutrašnju i spoljašnu bezbednost i politiku.

-Evropa je naše životno osiguranje. Jedino ujedninjeni možemo da se takmičimo sa ostalim regionima sveta - rekao je Šulc.

Ipak, Šulc nije objasnio na koji način bi sporveo svoju ideju. Zemlje Evrope su dosta različite, a EU su pogodile i mnoge krize poput Bregzita, terorizma, secesije Škotske i Katalonije...

I u samom srcu EU, u Nemačkoj, trenutno se događa politička kriza koja je presedan u nemačkoj politici. Angela Merkel i dalje ne uspeva da oformi vladu, a u parlament su posle više godina ušli i ekstremni desničari.

(Espreso.co.rs / RT.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.