OTKRIVENO KADA BI MOGAO DA POČNE PAKAO, IRAN BI MOGAO DA NAPADNE ZA... Isplivale stravične tvrdnje, svet na iglama!
Rat, Ilustracija, Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

JOŠ JEDNA DRAMA

OTKRIVENO KADA BI MOGAO DA POČNE PAKAO, IRAN BI MOGAO DA NAPADNE ZA... Isplivale stravične tvrdnje, svet na iglama!

Izraelski ratni avioni bombardovali su 1. aprila iransku ambasadu u Damasku, a Iran je saopštio da će se osvetiti za taj napad u kojem su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih oficira

Objavljeno:

Iran bi mogao da pokrene napad na Izrael u narednih 24 do 48 sati, piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da izveštaji američkih obaveštajnih službi ukazuju na to da će Iran u roku od nekoliko dana izvesti udar "verovatno na izraelsko tlo".

Dodao je da se Izrael priprema za mogući udar na južni ili severni deo zemlje, prenosi "Tajms of Izrael".

Drugi zvaničnik kaže da zvanični Teheran još nije doneo konačnu odluku.

Američki list piše da je Revolucionarna garda dala iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju nekoliko opcija za udar na izraelske ciljeve. Među opcijama je navodno i direktan napad na Izrael sofisticiranim raketama srednjeg dometa.

Ali Hamnei
Ali Hamnei foto: ďż˝ Iranian Supreme Leader's Office via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nije pitanje da li će biti napada, već kada

"Blumberg" je ranije ove nedelje, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da SAD i njihovi saveznici veruju da je napad Irana na Izrael neizbežan.

Potencijalni napad, uz upotrebu visoko preciznih projektila, navodno bi mogao da se dogodi u narednim danima, naveli su izvori "Blumberga" i dodali da je pitanje samo kada će Iran posredno ili neposredno napasti Izrael, a ne i da li će.

Vest o tome kasnije je objavio i Rojters.

Sve zategnutiji odnosi

Odnosi Izraela i Irana postali su zategnutiji od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, nakon čega su jemenski Huti i libanski Hezbolah, saveznici Irana, počeli da izvode vazdušne napade na teritoriju Izraela.

Izraelski ratni avioni bombardovali su 1. aprila iransku ambasadu u Damasku, a Iran je saopštio da će se osvetiti za taj napad u kojem su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih oficira.

Iranski izvori su rekli Rojtersu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na iransku ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da se izbegne velika eskalacija i da neće delovati ishitreno, jer Teheran traži primirje i u Pojasu Gaze.

Bonus video:

01:15

IMATE PRAVO DA GA UBIJETE GDE GOD DA SE NALAZI! Politikolog objašnjava ZAŠTO je Izrael gađao iranski konzulat META JE BIO ON?!

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.