POLITIČKI URAGAN U AMERICI: Tramp otpustio direktora FBI!
Foto: Reuters

smena

POLITIČKI URAGAN U AMERICI: Tramp otpustio direktora FBI!

- Predsednik je prihvatio preporuku vrhovnog tužioca i njegovog zamenika, koja se tiče razrešavanja dužnosti direktora Federalnog biroa za istraživanje (FBI) - rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser
Objavljeno: 10:08h

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp smenio je u utorak direktora FBI Džejmsa Komija, rekao je portparol Bele Kuće Šon Spajser.

- Predsednik je prihvatio preporuku vrhovnog tužioca i njegovog zamenika, koja se tiče razrešavanja dužnosti direktora Federalnog biroa za istraživanje (FBI) - rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Ovaj otkaz je usledio samo nekoliko dana pošto je FBI potvrdio da je Komi pružio lažno svedočenje Senatu, na panelu o tome kako je pomoćnica Hilari Klinton, Huma Abedin, "hendlovala" klasifikovane mejlove.

TRAMPOV MASAKR: Amerika u šoku zbog otpuštanja Komija, ovo je novi Votergejt!

- Iako cenim što ste me informisali o tome da nisam pod istragom, ocenio sam, uz sud Ministarstva pravde, da niste u stanju da efikasno vodite Biro - napisao je Tramp Komiju.

Pismo kojim je FBI obavešten o smeni doneo je lično Kit Šiler, Trampov saradnik.

Otpuštanje Komija dolazi nekoliko dana posle njegovog svedočenja u Kongresu, o navodnom ruskom mešanju u izbore u SAD:

U toku jučerašnjeg dana FBI je uputio dopis Kongresu, kako bi ispravio pogrešne izjave koje je Komi dao povodom istrage načina na koji je Hilari Klinton postupala sa mejlovima.

foto: Reuters

Komi je svedočio da je bliska saradnica Klintonove, Huma Abedin, prosledila "stotine i hiljade" mejlova svom mužu, bivšem kongresmenu Entoniju Vajneru, a FBI je razjasnio da je samo nekoliko od navedenih mejlova zaista prosleđeno, dok su se ostali našli na Vajnerovom laptopu preko pomoćnih uređaja.

foto: Reuters

Inače, Komi je čuo za sopstveni otkaz na televiziji, i to dok je razgovarao sa službenicima FBI u kancelariji u Los Anđelesu.

Komija Ministarstvo pravde optužuje da je "srozao ugled FBI", da je "to uticalo na celo Ministarstvo", zatim da je "loše postupio u slučaju mejlova Hilari Klinton", te da se "svi slažu da je direktor napravio ozbiljne greške".

Komi je, inače, bio direktno zadužen za istragu o mešanju Rusa u izborni tok i hakovanje štaba Hilari Klinton.

(Espreso.co.rs/USA Today/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.