ZAHAROVA ŽESTOKO ODBRUSILA AMERIKANCIMA, DOBRO ĆE ZAPAMTITI NJENE REČI: Nije mogla da se ne OGLASI, pazite samo...
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

GORUĆA TEMA

ZAHAROVA ŽESTOKO ODBRUSILA AMERIKANCIMA, DOBRO ĆE ZAPAMTITI NJENE REČI: Nije mogla da se ne OGLASI, pazite samo...

Zaharova je prokomentarisala izjavu zamenika američkog ministra odbrane zaduženog za svemirsku politiku Džona Palma da je rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir "političko lukavstvo"

Objavljeno:

Moskva je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim zemljama kako bi svemirski prostor bio slobodan od oružja, ali nisu svi spremni za ozbiljan razgovor o ovom pitanju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je prokomentarisala izjavu zamenika američkog ministra odbrane zaduženog za svemirsku politiku Džona Palma da je rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir "političko lukavstvo".

"Ruska Federacija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama u cilju očuvanja svemira bez oružja bilo koje vrste kao jednog od uslova za obezbeđivanje međunarodnog mira i bezbednosti. Nažalost, nisu sve zemlje posvećene odgovornom razgovoru o ovom pitanju“, naglasila je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ocenila da su Sjedinjene Američke Države ''vatreni protivnik'' ruskih inicijativa za sprečavanje trke u naoružavanju u svemiru (PAR).

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

"Oštro protivljenje pomenutom rusko-kineskom nacrtu sporazuma odavno je postalo sastavni deo američke spoljne politike. Izjave gospodina Palma nisu iznenađujuće“, rekla je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Prema njenim rečima, komentari američkih predstavnika na ovu temu, kao i njihova trenutna aktivnost u vezi sa svemirskim poslovima u Savetu bezbednosti UN, deo su američke politike podrivanja multilateralnih napora da se održi međunarodni mir i ojača globalna bezbednost kroz unapređenje postojećih i razvoj novih pravno obavezujućih instrumenata u oblasti kontrole naoružanja.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

"Umesto toga, SAD nude određeni skup normi 'odgovornog' ponašanja u okviru svog koncepta svetskog poretka zasnovanog na pravilima, koji nije održiv ni tehnički ni međunarodno", zaključila je Zaharova.

Bonus video:

02:03

RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.