SVI ČEKAJU ISHOD! Danas je JAKO VAŽAN DAN, Amerikanci PREDLOŽILI...
Gaza, Foto: EPA ALAA BADARNEH

PREKID VATRE

SVI ČEKAJU ISHOD! Danas je JAKO VAŽAN DAN, Amerikanci PREDLOŽILI...

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izrazila optimizam da će novi, oštriji nart rezolucije, usvojiti Savet od 15 zemalja članica

Objavljeno:

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o rezoluciji koju su predložile SAD tražeći "hitan i održiv" prekid vatre u Gazi, neophodan da bi se zaštitili civili i za i isporuku pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca, preneo je Asošiejted pres.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izrazila optimizam da će novi, oštriji nart rezolucije, usvojiti Savet od 15 zemalja članica.

SAD su stavile veto na više ranijih rezolucija Saveta bezbednosti u kojima se poziva na hitan prekid vatre.

Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UNfoto: Profimedia

Krajem februara je američka ambasadorka rekla da bi to dovelo u opasnost osetljive pregovore o sporazumu o primirju za oslobađanje talaca.

Novom rezolucijom će se nedvosmisleno podržati diplomatski napori "da se osigura prekid vatre povezan s oslobađanjem svih preostalih taoca" otetih u napadima palestinskog islamističkog Hamasa na jug Izraela, posle čega je počeo rat.

Zamenik ambasadora Rusije Dmitri Polanski je izjavio da Moskva neće biti zadovoljna ni sa čim što ne poziva na hitan prekid vatre.

Savet bezbednosti UN je usvojio dve rezolucije o humanitarnoj situaciji, ali ni jedna ne poziva na prekid vatre.

Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju koje su krajem oktobra ptrošle godine pokrenule SAD, a poziva na pauze u borbi i zaštitu civila i zaustavljanje naoružavanja Hamasa. One nisu bile odraz globalnih poziva na prekid vatre.

Gaza
Gazafoto: AP Photo Mohammed Dahman

O novoj rezoluciji će se glasati u vreme kada je državni sekretar SAD Entoni Blinken u, šestoj, poseti Bliskom istoku od početka rata Izraela i Hamasa i razgovara o sporazumu o prekidu vatre i posleratnom scenariju.

Pregovori o sporazumu da se osigura oslobađanje talaca iz Gaze zajedno s prekidom vatre, kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, kako se očekuje, nastaviće se danas u Dohi.

Nejt Evans (Nate Evans) portparol misije SAD u UN je najavljujući današnje glasanje ocenio da je "rezolucija mogućnost da Savet jednoglasno podrži diplomatiju na terenu i da izvrši pritisak na Hamas da prihvati sporazum koji je na stolu".

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

(Espreso/Beta/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.