ERDOGANOVA TURSKA NEĆE ODUSTATI OD CILJA PO CENU SVEGA! To što sada TRAŽE ostavilo je Zapad potpuno ZAPREPAŠĆEN
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

eu i turska

ERDOGANOVA TURSKA NEĆE ODUSTATI OD CILJA PO CENU SVEGA! To što sada TRAŽE ostavilo je Zapad potpuno ZAPREPAŠĆEN

Turska ne odustaje od toga da postane članica EU, a to je istakao i ministar spoljnih poslova Hakan Fidan

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da se vizija Turske za članstvo u EU nije promenila i da ta zemlja "svoju budućnost vidi u Evropi".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim kolegom Hozeom Manuelom Albaresom u Ankari, Fidan je potvrdio rešenost Turske da postane članica Evropske unije, napominjući da zemlja "svoju budućnost vidi u Evropi".

- Nadamo se da će odnosi između institucija Evropske unije i Turske biti dodatno unapređeni pozitivnijom agendom. Proces članstva Turske u EU je previše važan da bi se prepustio uskim političkim agendama nekih zemalja - dodao je turski ministar.

EU
EUfoto: Printscreen/Twitter/UkraineWorld

Prema njegovim rečima, unutar Evropske unije, Španija je jedna od zemalja koja je sledila principijelan stav po pitanju Gaze i stala uz palestinski narod od prvog dana.

Fidan je takođe naveo da je Španija od samog početka bila među zemljama koje su iskreno podržavale proces članstva Turske u Evropskoj uniji.

Turska, zvanični kandidat za pridruživanje evropskom bloku, podnela je zahtev za članstvo 1987. godine, a pregovori o pridruživanju počeli su 2005. godine.

Međutim, za narednih 11 godina od 35 poglavlja neophodnih za završetak pregovora i pristup EU, otvoreno je 14 poglavlja, a samo jedno zatvoreno.

Francuska, Nemačka i Kipar u međuvremenu su doneli odluku o suspendovanju osam poglavlja i zabranili njihovo otvaranje iz više različitih razloga - od geografskih i ekonomskih, pa do spoljne politike Turske.

Bonus video:

02:10

TURSKA TRGUJE ISPORUKOM PALČA! TRAŽI MAKEDONIJI 80 LJUDI U ZAMENU ZA NJEGA?! Advokat tvrdi: U slučaj su upletene političke igre

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.