ISTORIJSKA PRESUDA: Muškarac PRVI PUT OSUĐEN zbog JEZIVOG zločina, starijoj ženi i devojčici slao...
Nikolas Hoks, Foto: ESSEX POLICE

engleska

ISTORIJSKA PRESUDA: Muškarac PRVI PUT OSUĐEN zbog JEZIVOG zločina, starijoj ženi i devojčici slao...

Hoks je slao fotografije dvema ženskim osobama i zbog toga je osuđen

Objavljeno:

U Engleskoj je po prvi put osuđena osoba za krivično delo „sajberflešing“ - slanje eksplicitnih fotografija ili video snimka koji izazivaju uznemirenost ili poniženje kod primaoca. Titula prvog osuđenog pripala je Nikolasu Houksu iz Eseksa, koji je i ranije osuđivan za seksualne prestupe.

Zakon o bezbednosti na mreži, koji je stupio na snagu 31. januara, učinio je sajber flešovanje prekršajem u Engleskoj i Velsu. Hoks je zbog toga osuđen na 66 nedelja zatvora, nakon što je prošlog meseca poslao fotografije svojih genitalija 60-godišnjoj ženi i 15-godišnjoj devojčici.

Žrtve su sačuvale fotografije i prijavile slučaj

Prema sudu, on je tražio od oca da mu pozajmi mobilni telefon kako bi obavio poziv u vezi sa uslovnom kaznom za prethodna suđenja, ali je umesto toga otišao u drugu sobu i poslao sliku 60-godišnjakinji preko WhatsApp-a. Nekoliko minuta kasnije, poslao je još jednu eksplicitinu fotografiju devojčici, ovog puta putem iMessage-a, zbog čega je devojčica ostala "prestrašena i u suzama".

Obe žrtve su snimile ekran i poruke koje su dobijale, nakon čega su ga istog dana prijavile policiji.

Zatvor
Zatvorfoto: RINA

Dejvid Bar, tužilac u predmetu, rekao je da ova krivična dela "pripadaju ranije utvrđenom obrascu ponašanja 39-godišnjaka".

Uprkos prethodnim prestupima, kada je osuđen za seksualnu aktivnost sa detetom mlađim od 16 godina, Hoks nije dobio nikakav tretman lečenja jer je lista čekanja bila predugačka, iako mu je preporučeno 12 pregleda kod psihijatra.

Priznao je najnovije optužnice za "sajber nasilje", kao i kršenje uslovne kazne.

Uz kaznu od 66 nedelja zatvora, zabranjeno mu je da prilazi žrtvama narednih 10 godina i zabranjeno mu je da prilazi ženama koje ne poznaje na javnim mestima i u parkovima 15 godina.

"Sajberflešing" je postupak koji uključuje slanje neželjenih seksualnih slika ili videa na društvenim mrežama, aplikacijama za sastanke, preko Bluetooth-a ili Airdrop-a. Žrtvama se daje doživotna anonimnost prema Zakonu o seksualnim prestupima.

Bonus video:

02:28

ZAŠTO RETKO ILI NIKADA NE PRIJAVLJUJU NASILJE NAD DECOM? Ivanović o zlostavljanju SEDMOMESEČNE BEBE za Kurir: Ovako su saznali

(Espreso/Jutarnji/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.