SA 11 GODINA BILA ŽRTVA SUROVOG PEDOFILA KOJI JE SVIMA GOVORIO DA JOJ JE OTAC: Ovo je TRAGIČNA sudbina prave Lolite
Sali Horner, Foto: Wikipedia/ Sally Horner

muško nasilje

SA 11 GODINA BILA ŽRTVA SUROVOG PEDOFILA KOJI JE SVIMA GOVORIO DA JOJ JE OTAC: Ovo je TRAGIČNA sudbina prave Lolite

Priča o Sali Horner koju je seksualni prestupnik kidnapovao, ubedio da joj je otac i silovao je sve vreme

Objavljeno:

Godine 1948, 11-godišnju devojčicu po imenu Sali Horner kidnapovao je osuđeni silovatelj po imenu Frenk La Sal. Držao ju je u zatočeništvu 21 mesec. Naterao ju je da se javno pretvara da mu je ćerka, a privatno je silovao. Njen stravičan život bil je inspiracija za roman Vladimira Nabokova "Lolita", koji je prodat u preko 50 miliona primeraka i bio je jedan od najkontroverznijih romana 20. veka.

Bila je stidljivo i introvertno dete koje je živelo sa svojom majkom Elom i starijom sestrom Meri. 14. juna 1948. Sali i njena prijateljica su uhvaćeni u krađi sveske iz prodavnice. Menadžer prodavnice je pozvao policiju, a Seli je odvedena u policijsku stanicu. Na stanici se pojavio Frank LaSalle, 50-godišnji mehaničar i tvrdio da je agent FBI. Rekao je policiji da ga je poslao Selin otuđeni otac, koji je radio za vladu i trenutno istražuje slučaj u Atlantik Sitiju. Rekao je da je Sali u ozbiljnoj opasnosti i da treba da bude odvedena sa njim u Atlantik Siti. Policija je, verujući LaSalleovoj priči, pustila Sali u njegov pritvor.

Sali Horner
Sali Hornerfoto: Wikipedia/ Sally Horner

Sledeći 21 mesec, devojčica je bila zatočena kod LaSala, koji ju je ubedio da je on njen otac i da su na tajnoj misiji. Čak joj je dao lažni rodni list sa svojim imenom. Za to vreme, LaSal je seksualno zlostavljao devojčicu i primorao je da se predstavlja kao njegova ćerka u javnosti. Takođe ju je naterao da piše pisma porodici, pretvarajući se da je srećna i da je dobro. Ona se previše plašila da otkrije istinu i zatraži pomoć, jer je LaSal pretio da će nauditi njoj i njenoj porodici ako to učini. Međutim, u martu 1950. LaSali je uhapšen zbog krađe automobila i devojčica je spašena.

Ponovo se spojila sa svojom porodicom, ali se nikada nije u potpunosti oporavila od traume koju je pretrpela. Poginula je u saobraćajnoj nezgodi 18. avgusta 1952. godine u dobi od 15 godina. Nakon njene smrti, otkriveno je da je LaSale imao dugu istoriju seksualnih prestupa nad mladim devojkama i da je odležao u zatvoru zbog otmice i zlostavljanja. Osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina protiv Seli Horner, ali je umro u zatvoru 1956. godine.

Salijeva tragična priča privukla je nacionalnu pažnju i čak je predstavljena u izdanju časopisa Life iz 1953. godine. Veruje se da je Nabokov čitao o njenom slučaju i bio inspirisan da napiše Lolitu, koja je objavljena 1955. Postoji mnogo sličnosti između Saline priče i zapleta Lolite. Oboje uključuje muškarca srednjih godina koji postaje opsednut mladom devojkom i vodi je na putovanje širom zemlje. U oba slučaja, devojčica je izmanipulisana i prinuđena da veruje da je muškarac njen otac.

Jedina razlika je u tome što se Salina priča završila tragedijom, dok je Lolitina priča bila izmišljena. Paralele između Salijeve priče i Lolite proganjaju i služe kao podsetnik na užase iz stvarnog života koji su inspirisali Nabokovo remek delo. Priča Seli Horner je tragična, ali će uvek biti upamćena kao opomena protiv opasnosti od manipulacije i zlostavljanja.

Bonus video:

01:13

MENDI OPTUŽEN ZA SILOVANJE Fudnbaler Mančester sitija na sudu

(Espreso/ Stil/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.