DAN ZALJUBLJENIH U ITALIJI: Potrošiće i do 80 MILIONA EVRA, a ovo je razlog za to
Pokloni, Foto: Profimedia

Dan zaljubjenih

DAN ZALJUBLJENIH U ITALIJI: Potrošiće i do 80 MILIONA EVRA, a ovo je razlog za to

Italijani će kupiti oko 35 miliona cveća u ukupnoj vrednosti od 80 miliona evra do kraja Dana zaljubljenih, procenili su danas cvećari iz italijanske grupe poljoprivrednika Cia-Agrikoltori Italiani (CAI).

Objavljeno:

Procenjena vrednost novca koji će Italijani izdvojiti za Dan zaljubljenih u skladu je sa prošlogodišnjom prodajom, međutim, CAI navodi da se očekuje da će ove godine prodaja cveća iz domaćeg uzgoja porasti za 20 odsto, zbog porasta maloprodajne cene uvoznih ruža dugih stabljika od 8 do 10 evra.

Poređenja radi, mešani buketi frezija uzgojenih u Italiji, anemona, ljutića ili karanfila koštaju oko 25 evra, piše Ansa. Za razliku od severnoevropskih zemalja, italijanski sektor rezanog cveća usko je povezan sa godišnjim svečanostima poput Dana zaljubljenih, Dana žena, Dana majki i Dana mrtvih, kada se beleži više od polovine od ukupbne godišnje prodaje cveća.

Cveće
Cvećefoto: Profimedia

U okviru italijanskog sektora cveća, prema Nacionalnoj konfederaciji direktnih uzgajivača (Coldiretti ), posluje oko 17.000 kompanija koje zapošljavaju oko 200.000 ljudi i vredi 3,1 milijardu evra.

Međutim, kako dodaje Koldireti, italijanski sektor cveća trenutno je negativno pogođen klimatskom krizom, rastućim troškovima proizvodnje, ali i nelojalnom konkurencijom iz inostranstva. Uvoz biljaka i cveća u Italiji u prošloj godini dostigao je gotovo 900 miliona evra, što je povećanje od 33 odsto u odnosu na prethodnu, 2022. godinu.

Bonus video:

01:56

POSLE DRUGOG SASTANKA RAZMIŠLJAMO O BRAKU I DECI Trener za lični razvoj: Žene vide ljubav tamo gde je nema, to nam je u prirodi

(Espreso/Nova/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.