NEKAD JE VAŽILA ZA SIROTINJSKU HRANU, A SADA POLAKO POSTAJE LUKSUZ: Cena za 300 grama ČAK 700 DINARA!
Novčanik / ilustracija, Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

jedno od najomiljenijih jela

NEKAD JE VAŽILA ZA SIROTINJSKU HRANU, A SADA POLAKO POSTAJE LUKSUZ: Cena za 300 grama ČAK 700 DINARA!

Cene pice u Evropskoj uniji u proseku su porasle za 5,9 odsto, najviše u Mađarskoj

Objavljeno:

Jedno od najomiljenijih i najpristupačnijih jela, posebno za turiste je pica. Međutim, u budućnosti ćemo morati da odvajamo nešto više novca za ovo jelo na putovanjima. Cene pica i pita kupljenih u prodavnici u Evropskoj uniji je u decembru prošle godine bila za 5,9 odsto viša nego u istom mesecu 2022. godine, objavio je Evrostat.

U prethodnom periodu od decembra 2021. do decembra 2022. godine cene pica i pita su porasle za 15,9 odsto, iz čega proizilazi da inflacija popušta i u ovoj kategoriji. Pice i pite su u protekloj godini dana najviše poskupele u Mađarskoj, za 13,4 odsto, Luksemburgu 11,3 odsto, Letoniji 10,6 odsto.

Pica
Picafoto: Printscreen Instagram/gepettosathahndorf

Holandija je jedina zemlja Evropske unije u kojoj su pice i pite pojeftinile, za 0,9 odsto, a veoma skroman rast cena je zabeležen u Danskoj, za 0,6 odsto, i Belgiji, jedan odsto.

Da su cene pica značajno poskupele govori i iskustvo našeg kolege, koji je nedavno boravio u Monaku. Recimo, tamo se u prodavnici parče pice sa 4 vrste sira od 150 grama prodaje za 2,31 evra, a cena raste i do 6,20 evra za 360 grama.

Bonus vidoe:

01:07

MARKETINŠKI TRIKOVI HRANE I PIĆA KOJI VAS OBMANJUJU! Stručnjak otkrio surovu istinu o gojaznosti i nezadovoljstvu uoči praznika!

(Espreso/ Telegraf Biznis/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.