TRAMP I PUTIN RAZGOVARALI TELEFONOM: Postigli su DOGOVOR koji bi mogao da sačuva MILIONE ŽIVOTA!
Foto: Reuters / Stevo Vasiljević

hvala nebesima

TRAMP I PUTIN RAZGOVARALI TELEFONOM: Postigli su DOGOVOR koji bi mogao da sačuva MILIONE ŽIVOTA!

Složili su se da prioritet u rešavanju krize u Siriji i na korejskom poluostrvu ima diplomatija
Objavljeno: 07:40h

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp razgovarali su sinoć telefonom, i složili se da prioritet u rešavanju problema u Siriji i na korejskom poluostrvu mora imati diplomatija, saopšteno je iz Kremlja.

- Vladimir Putin je pozvao na smanjivanje tenzija. Dogovoreno je da se zajednički radi na diplomatskom rešenju kojim će se rešiti kriza - rečeno je iz vrha ruske vlasti.

Putin i Tramp su razgovarali o koordinisanju ruskih i američkih napora u borbi protiv terorizma u Siriji. Odlučeno je da se aktivira dijalog ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji će raditi na iznalaženju načina da se u Siriji obezbede primirje, stabilnost i kontrola.

foto: Reuters

- Cilj je da se stvore uslovi za postojanje dugotrajnog mira u Siriji. Ovo znači da će ministri spoljnih poslova Rusije i SAD obaveštavati svoje vođe o napretku na ovom polju - rečeno je u izjavi Kremlja.

Ovo je, inače, prvi put da su Tramp i Putin razgovarali, posle američkog napada na bazu u Siriji, koji je viđen kao veliki korak nazad u odnosima dve države.

Podsetimo, Amerikanci su 6. aprila gađali bazu Šajrat u provinciji Homs u Siriji, kao odgovor na navodni hemijski napad na pobunjenike u provinciji Idlib.

Tramp je tada rekao da su odnosi Rusije i SAD "na najnižem nivou u istoriji", a državni sekretar Reks Tilerson osudio je Moskvu zbog podrške sirijskom vođi Bašaru el Asadu.

foto: Reuter Sergei Karpukhin

Kad je reč o Severnoj Koreji, Tramp i Putin su se i tu složili da treba raditi na mirnom rešenju.

U poslednjih nekoliko dana tenzije na poluostrvu su porasle, pošto je američki antiraketni sistem THAAD stacioniran u Južnoj Koreji, posle još jedne probe balističke rakete na severu.

Moskva je, inače, osudila ovaj potez Vašingtona, jer smatra da je raspoređivanje ovog oružja "destabilizujući faktor" za region.

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.