SVETSKA SILA POSTAVILA ULTIMATUM IRANU! Zahtevaju od njih samo JEDNO, u suprotnom RIZIKUJU DA...
Crveno more, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

upozorenje

SVETSKA SILA POSTAVILA ULTIMATUM IRANU! Zahtevaju od njih samo JEDNO, u suprotnom RIZIKUJU DA...

Tenzije širom sveta ne prestaju da jenjavaju

Objavljeno:

Kineski zvaničnici zatražili su od iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru ili da, u suprotnom, rizikuju da naruše poslovne odnose sa Pekingom, rekla su za Rojters četiri iranska izvora i diplomata upoznat sa tim pitanjem.

Izvori su naveli da su razgovori o tome vođeni na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, odbijajući da preciziraju tačan datum susreta i ko je prisustvovao.

Neimenovani iranski zvaničnik istakao je da su kineski zvaničnici rekli da će, ukoliko na bilo koji način bude naneta šteta interesima Kine, to uticati na poslovanje Pekinga sa Teheranom.

Izvori su dodalo da kineski zvaničnici nisu precizirali na koji način će u tom slučaju biti narušeni trgovinski odnosi Kine i Irana.

Iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, trgovinski odnos dve zemlje je nesređen, navodi Rojters.

Nafta
Naftafoto: Profimedia

Agencija navodi da su, na primer, kineske rafinerije nafte prošle godine kupile više od 90 odsto iranskog izvoza sirove nafte, pošto su američke sankcije držale podalje mnoge druge kupce, a da su kineske firme profitirale od velikih popusta.

Iranska nafta, međutim, čini samo 10 odsto kineskog uvoza sirove nafte.

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.