OSUĐEN BIVŠI KARDINAL PAPA FRANJE: Učestvovao u jednom od NAJVEĆIH SKANDALA u Vatikanu
Vatikan, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Divisione Produzione Fotografica/MO

osuđen

OSUĐEN BIVŠI KARDINAL PAPA FRANJE: Učestvovao u jednom od NAJVEĆIH SKANDALA u Vatikanu

Bivšem zvaničniku Vatikana pet i po godina zatvora zbog korupcije i pronevere

Objavljeno:

Bivši papin zamenik državnog sekretara, kardinal Anđelo Bečiu i devetoro drugih proglašeni su krivima za najveći skandal finansijske korupcije u Vatikanu. Kardinal je osuđen za proneveru i osuđen na pet i po godina zatvora.

Bečiu, prvi kardinal kojeg je gonio vatikanski krivični sud, oslobođen je nekoliko drugih optužbi, a devet drugih optuženih je dobilo kombinaciju osuđujućih i oslobađajućih presuda među skoro 50 optužbi podignutih protiv njih. Suđenje je trajalo skoro dve i po godine.

Lista optužbi za sve osuđene

Optužbe protiv optuženih uključivale su proneveru, korupciju, zloupotrebu službenog položaja, prevaru, petljanje svedoka i iznudu – pri čemu se suđenje uglavnom vrtelo oko luksuzne zgrade u Čelsiju.

Bečiu je bio šef papinog kabineta, a bio je ključni diplomata između 2011. i 2018. godine.

Vatikan
Vatikanfoto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Njegov advokat Fabio Viljone rekao je da poštuje kaznu, ali da će se žaliti na nju.

Prevaren i Vatikan

Dvogodišnje suđenje, koje je vodio predsednik porote i bivši tužilac za borbu protiv mafije Đuzepe Pinjatone, bilo je usredsređeno na upravljanje sredstvima državnog sekretarijata i prodaju imovine na londonskoj Sloun aveniji plaćene donacijama.

Bivši izložbeni salon "Harods-a" kupljen je za 350 miliona evra, dok je stvarna vrednost bila samo 210 miliona evra . Pogrešan posao sa nekretninama prevario je Vatikan i prouzrokovao gubitak od 140 miliona evra.

Ova znamenita istraga razotkrila je finansijsku disfunkciju Vatikana i smatrana je pokazateljem želje pape Franje da popravi loše upravljanje novcem.

Bonus video:

04:50

PAPA PIJE XII KRSTOM JE BLAGOSILJAO USTAŠKE POKOLJE Pršić: Znao je i nije uradio ništa da se ZLO ZASUTAVI! A sada, imamo DOKAZE

(Espreso / Skaj njuz / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.