GENERALNA SKUPŠTINA UN USVOJILA REZOLUCIJU O HITNOM PREKIDU VATRE U GAZI!
Generalna skupština UN/Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

najnovije

GENERALNA SKUPŠTINA UN USVOJILA REZOLUCIJU O HITNOM PREKIDU VATRE U GAZI!

Rezoluciju o teškoj situaciji palestinskih civila u Pojasu Gaze pripremili su Egipat i Mauritanija koji su u više navrata isticali da je dokument isključivo humanitarnog karaktera i da ne žele da se politizuje

Objavljeno:

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u zoni sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas i oslobađanje svih talaca bez preduslova.

Za rezoluciju su glasale 153 zemlje, protiv je bilo 10, a 23 su bile uzdržano.

Protiv rezolucije glasale su Sjedinjene Američke Države, Izrael, Češka Republika, Austrija, Gvatemala , Liberija, Mikronezija , Nauru, Paragvaj i Papua Nova Gvineja.

Među uzdržanima su bili Ukrajina, Velika Britanija, Nemačka, Italija , Argentina, Holandija , Rumunija, Litvanija, Gruzija, Bugarska...

Srbija je glasala za prekid vatre.

Rezoluciju o teškoj situaciji palestinskih civila u Pojasu Gaze pripremili su Egipat i Mauritanija koji su u više navrata isticali da je dokument isključivo humanitarnog karaktera i da ne žele da se politizuje.

Generalna skupština UN odbila je međutim da u nacrt humanitarne rezolucije koja zahteva prekid vatre u pojasu Gaze uključi amandman SAD kojim se osuđuju napadi Hamasa.

Amandman nije dobio potrebne dve trećine glasova.

(Espreso/Kurir/Z.Ko/RIA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.