PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREMIJERA POLJSKE ĆE OZBILJNO RAZBESNETI PUTINA: Samo što je došao na POZICIJU, a već...
Donald Tusk, Foto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

drama u najavi

PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREMIJERA POLJSKE ĆE OZBILJNO RAZBESNETI PUTINA: Samo što je došao na POZICIJU, a već...

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno u ponedeljak donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog

Objavljeno:

Novi poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da će se njegova vlada angažovati da ubedi svetske lidere da je potrebno da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini i da će to biti prioritet vlade jer je to, kako je naveo, u interesu slobodnog sveta.

Tusk je rekao da je za njega bolno kada čuje kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mora da nastavlja da pokušava da ubedi svetske lidere o potrebi da nastave da podržavaju borbu Ukrajine protiv ruske agresije, preneo je AP.

On tvrdi da će Poljska postići lidersku poziciju u Evropi i biti snažan deo NATO-a. Tusk je danas održao govor u parlamentu, dan nakon što su ga poslanici izabrali za novog premijera.

Poljski parlament izabrao je sinoć Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno u ponedeljak donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog.

Tusk je gotovo dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP.

Donald Tusk
Donald Tusk foto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska kako bi se, kako su naveli, obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima. Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da je podrivala nezavisnost sudstva, koristila državne medije za svoju propagandu i doprinela kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti ili LGBTQ zajednica, naveo je Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjenih Poljskoj koje su zamrznute zbog zabrinutosti EU u vezi sa sprovođenjem vladavine prava u Poljskoj.

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.