ERDOGAN POLUDEO, ZAPENIO KAO NIKAD DO SADA: Njegove reči odjekuju svetom, da li je moguće?
Erdogan, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Pobesneo zbog poteza Vašingtona

ERDOGAN POLUDEO, ZAPENIO KAO NIKAD DO SADA: Njegove reči odjekuju svetom, da li je moguće?

Nacrt rezolucije je pripremljen nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu Savetu bezbednosti aktivirao član 99

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao američki veto na rezoluciju UN kojom se poziva na prekid vatre u pojasu Gaze i rekao da je potrebno reformisati Savet bezbednosti UN.

Trinaest zemalja je u petak glasalo za rezoluciju Saveta bezbednosti, pri čemu je Britanija bila uzdržana, a Sjedinjene Američke Države stavile veto na tekst kojim se poziva na "humanitarni prekid vatre" u Gazi, uprkos pritiscima generalnog sekretara UN koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

- Nažalost, prekid vatre je odbijen... samo je Amerika glasala protiv. Da li je to pravda - upitao je Erdogan na skupu za ljudska prava u Istanbulu.

Erdogan
Erdoganfoto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Erdogan je optužio i Vašington i Savet bezbednosti UN da su stali na stranu Izraela uprkos pogoršanju humanitarnih uslova u Gazi.

- Pravedan svet je moguć, ali ne sa Amerikom - optužio je turski predsednik.

- Čovečanstvo ne može da napreduje sa ovakvom vrstom Ujedinjenih nacija, sa ovakvim Savetom bezbednosti. Savet bezbednosti mora biti reformisan - rekao je on.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je u intervjuu emitovanom posle sednice Saveta bezbednosti UN da je Amerika ostala sama u svom stavu.

- Naši prijatelji su ponovo rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno posle današnjeg glasanja u UN - rekao je Fidan u petak.

Fidan je to izjavio nakon sastanka sa kolegama iz Organizacije islamske saradnje i Arapske lige koji su se sastali sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu. Članica NATO Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Persijskog zaliva, palestinski pokret Hamas ne smatra terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije je pripremljen nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu Savetu bezbednosti aktivirao član 99. Povelje UN, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, koji omogućava generalnom sekretaru da iznese pred Savet bezbednosti pažnju "svako pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Bonus video:

10:53

NEMCI SU U PANIČNOM STRAHU DA ERDOGAN NE PONOVI ONO ŠTO JE REKAO Lalić: On se ponaša kao zaštitnik svih muslimana u SVETU

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.