ŠVAJCARSKA UVODI NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Od 1. januara 2024. godine stupaju na snagu
Foto: RINA

obratite pažnju!

ŠVAJCARSKA UVODI NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Od 1. januara 2024. godine stupaju na snagu

Između 2018. i 2022. godišnji uvoz električnih vozila porastao je gotovo šest puta, s oko 8.000 na više od 45.000 vozila

Objavljeno:

Švajcarska ukida oslobađanje od poreza na uvoz električnih vozila, budući da je njihov sve veći broj na švajcarskim putevima ozbiljno smanjio porezne prihode zemlje. Od 1. januara električna vozila podležu uvoznom porezu od četiri posto, baš kao i vozila na fosilna goriva.

Električna vozila oslobođena su plaćanja poreza od dolaska na tržište 1997. Vlada je tada htela uspostaviti potsticaje za kupnju električnih automobila, ali sada se, prema njenim rečima, "situacija bitno promenila", Francuska novinska agencija AFP izvestila je tokom nedelje.

"Savezno vijeće smatra da porezno oslobođenje kao potsticaj više nije potrebno s obzirom na nagli porast uvezenih električnih vozila u ukupnom uvozu i konvergenciju cena", objavila je vlada.

Između 2018. i 2022. godišnji uvoz električnih vozila porastao je gotovo šest puta, s oko 8.000 na više od 45.000 vozila. U prvoj polovini ove godine u Švajcarskoj je uvezeno oko 30.400 električnih vozila, što je skok od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine. Električna vozila ove su godine činila gotovo četvrtinu ukupnog uvoza automobila, dok će u prvoj polovni 2022. godine činiti 16 posto.

"Ovo povećanje predstavlja značajno smanjenje prihoda od carina", kaže Vlada. Za 2022. manjak poreza zbog oslobađanja od plaćanja poreza za električna vozila iznosio je oko 78 miliona švajcarskih franaka (81 milion evra), dok bi ove godine trebalo porasti na između 100 i 150 miliona švajcarskih franaka, procenjuje vlada.

Bonus video: SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso/See Biz/STA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.