"DOBRO ZNAMO ŠTA SE DEŠAVALO U SREBRENICI I KAKO JE EVROPA ZATVARALA OČI": Erdogan uporedio rat u BIH i Gazu
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

tEŠKE REČI ERDOGANA

"DOBRO ZNAMO ŠTA SE DEŠAVALO U SREBRENICI I KAKO JE EVROPA ZATVARALA OČI": Erdogan uporedio rat u BIH i Gazu

Turski lider uporedio Gazu i Srebrenicu i optužio Izrael za masakr u Palestini

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u subotu da izraelski premijer Benjamin Netanjahu više nije neko sa kim može da se razgovara i poručio da će Ankara učiniti sve što je u njenoj moći da "ratni zločini" Izraela završe pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Erdogan je tokom avionskog leta na povratku iz službene posete Kazahstanu izjavio da je za napade na Pojas Gaze najodgovorniji Netanjahu i dodao da izraelskom premijeru slabi podrška u samom Izraelu.

Predsednik Turske naglasio je da ga "masakr kakav se događa danas u Pojasu Gaze" podseća na Srebrenicu 1995. godine.

- Znamo dobro šta se dešavalo u Bosni i Srebrenici u srcu Evrope u prošlosti. Evropske zemlje su tada, kao i danas, ćutale i zatvarale oči pred masakrom - istakao je Erdogan.

Gaza
Gazafoto: EPA MOHAMMED SABER

Netanjahu prema njegovim rečima više nije neko s kim može da razgovara.

- Precrtali smo ga i bacili - poručio je Erdoan i dodao da je Netanjahu izgubio podršku izraelskih građana i da verskom retorikom želi da pridobije "podršku za masakre" u Gazi.

Netanjahuovi potezi prema njegovim rečima nemaju nikakve veze sa verskim knjigama.

- Rekao sam nešto u svom govoru na Maršu za Palestinu u Istanbulu. Najavio sam da ćemo podržati inicijative koje bi iznele izraelska kršenja ljudskih prava i ratne zločine pred Međunarodni krivični sud. Naši nadležni organi, posebno naše Ministarstvo spoljnih poslova, obaviće ovaj posao - rekao je Erdogan.

Turski lider je takođe rekao da je Turska spremna da nastupa kao zemlja garant za Gazu nakon sukoba.

Gaza
Gazafoto: AP Photo Abed Khaled

Erdogan je naglasio da svet zatvara oči pred "izraelskim brutalnim napadima na civile i zdravstvenu infrastrukturu" i da "ostavlja bebe i civile" da umiru.

Ističući da Evropska unija nije pristupila pitanju Gaze na pravičan način i da je bila i izvan diplomatskih procesa u rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je rekao da je time narušeno poverenje u EU.

- Sada svet mora čuti vapaje palestinske dece. Naša je dužnost da pružimo ruku pomoći tim nedužnim i potlačenim ljudima. To je ljudska dužnost - istakao je Erdogan.

Rekao je i da će predstojeći samit Organizacije islamske saradnje (OIC) u Rijadu biti ključan za napore za prekid vatre u Gazi.

- Turska želi da vidi mirnu Gazu kao deo suverene države Palestine s teritorijalnim integritetom i istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom unutar granica iz 1967. godine - poručio je Erdogan.

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Gari Koren, podsetimo, izazvao je skandal kad je rekao da Hrvatska zbog takozvanog Domovinskog rata razume sa kime Izrael ima posla. Odmah je usledilo izvinjenje izraelskog ministra spoljnih poslova.

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

(Espreso / Kurir / Anadolija / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.