"ZA SAT VREMENA MI UKRADENO 160.000 EVRA": Čuvajte se ove PREVARE na INTERNETU, žrtva "FIŠINGA" sve OTKRILA!
Momak za laptopom, Foto: Ivan Chiosea / Alamy / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

"ZA SAT VREMENA MI UKRADENO 160.000 EVRA": Čuvajte se ove PREVARE na INTERNETU, žrtva "FIŠINGA" sve OTKRILA!

Više od 160 hiljada evra za manje od sat vremena dobilo je „krila” sa njegovog bankovnog računa

Objavljeno:

Market pass, nafta i avansi za kupovinu proizvoda ili usluga neki su od "mamaca" kojima su članovi "fišing" kruga obmanjivali svoje žrtve, a koje je u ponedeljak ujutru raskrinkala Policija Tužilaštva za elektronski kriminal u Grčkoj.

Pripadnici spirale su se telefonom obraćali potencijalnim žrtvama i nakon što su od njih tražili određene sume novca, izvlačili su sigurnosne kodove i pristupili njihovom elektronskom bankarstvu.

Zločinci su se "klijentima" predstavljali ili kao zaposleni u preduzećima i javnim službama ili kao kupci.

Zatim su ih ubedili da otkriju svoje bezbednosne kodove aplikacije za banku kako bi im preneli novac.

Ovim metodom uspeli su da izvuku više od 6 miliona evra od ukupno 650 štediša.

Novac ukrao navodni direktor policije

Jedna od žrtava internet prevare za grčki sajt opisuje kako je navodni direktor policije uspeo da ukrade novac predstavljajući sse kao potencijalni gost hotela, tako što je izvukao samo jednokratnu lozinku za ulazak u elektronsko bankarstvo.

Kako kaže, više od 160 hiljada evra za manje od sat vremena dobilo je „krila” sa njegovog bankovnog računa.

Laptop
Laptopfoto: Profimedia

- Pozvali su telefonom pod izgovorom da rezervišu hotel, navodno načelnik policije, a moj sin se slučajno javio. Tada je rekao kako hoće da ostavi neki depozit. Dao mu je tužilaštvo pa rekao: "Izvini, ne mogu da uđem na račun, daj mi još jedan broj'. Nekako su uradili 16 transakcija po 8-10 hiljada, a ukupno 164 hiljade“, kaže hotelijer sa Krfa dok se žali da su elektronski „miševi“ delovali tako što su zaobišli sve bezbednosne sisteme bankarske aplikacije.

- Prvo, pitanje je kako su pronašli lozinku i korisničko ime i ušli u nalog. Da bi ušao na nalog, neko mora da ima neke lozinke koje samo ja posedujem. Sve se to dogodilo u roku od sat vremena. U tri kvartala bilo je 16 transakcija od 8 do 10 hiljada i sistem banke se nije potrudio da preuzme telefonski poziv. Da se ​​kaže ovo je učinjeno".

Istovremeno, biznismen objašnjava da je naknadno shvatio da SMS koji je dobio o kretanju po njegovom računu nije poslala banka već prevaranti.

- Svi kodovi koji su došli su šifrovani, što znači da je poruka koja je prošla šifrovana. Ovde je bilo 16 transakcija sa 2 osobe. Svaka poruka koja dolazi kaže iznos. Ovde nije imala iznose. Izgledalo je legitimno, tj. u redu, ali kada smo to kasnije videli, to nije bila potpuno ista poruka", kaže ova žrtva "fišinga".

Bonus video:

06:51

OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

(Espreso / Blic, protothema.gr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.