ZLOKOBNO UPOZORENJE BIVŠEG ŠEFA CIA, EVO ŠTA PREDVIĐA AKO POČNE KOPNENA OFANZIVA U GAZI: Ako je Hamas kreativan...
Dejvid Petreus, Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

slede nam godine haosa

ZLOKOBNO UPOZORENJE BIVŠEG ŠEFA CIA, EVO ŠTA PREDVIĐA AKO POČNE KOPNENA OFANZIVA U GAZI: Ako je Hamas kreativan...

Strašno upozorenje bivšeg šefa CIA po pitanju pojasa Gaze

Objavljeno:

Vojna kopnena ofanziva Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je za Politiko Dejvid Petreus (David Petraeus), penzionisani general američke vojske, koji je služio u Iraku i Avganistanu i bivši šef CIA-e.

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje kopnenom invazijom vrlo brzo mogao da postane Mogadiš na steroidima“, piše Index.hr.

Citirajući incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera „Black Hawk“ oborena u somalijskoj prestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe u kojima je poginulo 18 američkih vojnika, Petrus je rekao da će se IDF suočiti sa sličnom situacijom unutar neprijateljske teritorije ako pokrene kopnenu invaziju.

„Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što je bio u onom užasnom, varvarskom napadu, tada ćete videti bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, biće zaseda, mina i urbano okruženje biće izazov za vojsku“, rekao je.

Dejvid Petreus
foto: DAVID HARTLEY / Shutterstock Editorial / Profimedia

Petraeus je rekao da bi njegovo iskustvo vođenja vojske tokom brutalnih protivpobunjeničkih kampanja trebalo da posluži kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom.

„Teško mi je da zamislim teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam komandovao snagama u nizu velikih urbanih operacija“, rekao je Petrus.

„Ne možete da pobedite u protivpobunjeničkim akcijama za godinu ili dve. Za njih su obično potrebne decenije ili više, kao što smo videli u Iraku i Avganistanu“, dodaje.

Bonus video:

01:59

HAMAS IMA 2 CILJA U IZRAELU! Pukovnik u penziji tvrdi: Taoci koje drže teroristi trpe STRAŠNO FIZIČKU I PSIHIČKU PRESIJU

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.