UBIJENO DEVETORO NOVINARA OD POČETKA SUKOBA HAMASA I IZRAELA: Unesko UPOZORIO na OVO!
Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

NAJSMRTONOSNIJA NEDELJA

UBIJENO DEVETORO NOVINARA OD POČETKA SUKOBA HAMASA I IZRAELA: Unesko UPOZORIO na OVO!

Ona je pozvala regionalne i međunarodne aktere da odmah preduzmu akcije kako bi se osigurali da se međunarodno pravo poštuje

Objavljeno:

Napad militantne palestinske grupe Hamas na Izrael doveo je do intenzivnih borbi koje su rezultirale ''najsmrtonosnijom nedeljom za novinare u bilo kom nedavnom sukobu'', saopšteno je danas iz Uneska, nakon što je potvrđeno da je devet novinara ubijeno na dužnosti od 7. oktobra.

Iz Uneska je saopšteno da bi broj poginulih novinara mogao porasti u narednim danima.

Kako prenosi "Si-En-En", do ubistava novinara došlo je tokom napada Hamasa i izraelskog vojnog odgovora u Pojasu Gaze, ali ne i na izraelsko-libanskoj granici.

Izrael, Palestina, Gaza, Rat u Palestini, rat u izraelu
foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

"Danak"

- Ovo je dramatičan danak. Nijednom u nekom nedavnom sukobu naša profesija nije morala da plati tako visoku cenu za tako kratko vreme - rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azulej.

Ona je pozvala regionalne i međunarodne aktere da odmah preduzmu akcije kako bi se osigurali da se međunarodno pravo poštuje.

"Novinari nikada ne treba da budu meta"

- Novinari nikada, ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da budu meta. I odgovornost je svih aktera da obezbede, da nastave da obavljaju svoju profesiju bezbedno i nezavisno, rekla je Azulej.

Podsetimo, jedan od stradalih je novinar "Rojtersa" Isam Abdalah (37). On je poginuo kod sela Alma el-Šab na jugu Libana, dok je šestoro njegovih kolega povređeno.

Bonus video:

02:55

USPEO DA POBEGNE OD UŽASA RATA U IZRAELU I STIGAO DO ITALIJE: Milan Fogel uživo iz Milana: Najveća opasnost je IRAN! (video)

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.