SKANDAL OKO NACISTE KOJEM JE ODATA POČAST KAO HEROJU NE JENJAVA: Pozdravili ga OVACIJAMA, a evo šta se sada DESILO
Olena, Volodimir i Džastin Trudo ovacijama pozdravili nacistu, Foto: Patrick Doyle / Zuma Press / Profimedia

NEVERICA U PARLAMENTU

SKANDAL OKO NACISTE KOJEM JE ODATA POČAST KAO HEROJU NE JENJAVA: Pozdravili ga OVACIJAMA, a evo šta se sada DESILO

Incident je izazvao talas kritika jevrejskih organizacija, interesnih grupa i lidera širom sveta

Objavljeno:

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek rekao je u utorak da je “preduzeo korake” ka ektradiciji Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog vojnog veteran koji je prošle nedelje u kanadskom parlamentu dobio ovacije.

Incident je izazvao talas kritika jevrejskih organizacija, interesnih grupa i lidera širom sveta, piše “Politiko”.

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Kanade Entoni Rota izjavio je u utorak da podnosi ostavku, nakon što je izazvao ogorčenje jer je u skupštini javno pohvalio bivšeg nacističkog vojnika. On se prethodno izvinio se nakon što je na sednici skupštine nazvao "kanadsko-ukrajinskim ratnim herojem" Jaroslava Hunku, koji je tokom Drugog svetskog rata služio u nacističkoj SS jedinici.

Njegovo izvinjenje zahtevao jevrejski Centar Simon Vizental, koji je Hunku označio kao pripadnika 14. divizije Vafen-SS.

Zelenski i Trudo pozdravili Hunku aplauzom

Rota je uputio priznanje Hunki tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je zahvalio Kanadi na pomoći u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Nakon obraćanja Zelenskog, Rota je odao priznanje Hunki koji je sedeo u galeriji, pohvalivši ga što se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije, prenosi Rojters. Hunka je nakon opaski Rota dobio ovacije prisutnih. Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg pripadnika zloglasne Prve galicijske divizije, koja se borila za naciste u Drugom svetskom ratu, tokom zasedanja parlamenta u Otavi, objavio je u nedelju AP.

"Preduzeti koraci ka mogućem izručenju"

- U svetlu skandaloznih dešavanja u kanadskom parlamentu, koji je uključio odavanje počasti, u prisustvu predsednika Zelenskog, pripadniku zločinačke nacističke SS galicijske formacije, preduzeo sam korake ka mogućoj ekstradiciji ovog čoveka Poljskoj - rekao je Čarnek na “X” (bivši Tviter).

Čarnek je u pismo poljskom Institutu nacionalnog sećanja, telu koje istražuje zločine u prošlosti protiv poljskog naroda, zatražio da se “hitno ispita” da li je Hunka tražen zbog svojih zločina protiv poljskog naroda jevrejskog porekla, dodajući da su “znakovi takvih zločina osnova za podnošenje zahteva Kanadi za njegovo izručenje”, navodi “Politiko”.

"Sramota za Kanađane"

Kanadski premijer je rekao novinarima da je situacija “ekstremno uznemirujuća” i “duboko sramotna” za njegovu zemlju.

- Ono što se dogodilo u petak je potpuno neprihvatljivo. To je bila sramota za Predstavnički dom i Kanađane i mislim da bi predsedavajući trebalo da sasluša članove Doma i da se povuče – rekla je u utorak kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli.

Državni tužilac Kanade Arif Virani rekao je da ga poljska vlada još nije kontaktirala u vezi zahteva za izručenje Hunke i da “komentarisanje ranih faza procesa ekstradicije nije prikladno”.

- Ono što bih vam rekao je da je proces ekstradicije osetljiva stvar koja na kraju dolazi na moj sto radi konačne odluke. U vezi toga, ne mogu da komentarišem pitanje izručenja dok se ne pojavi na mom stolu jer bi to ugrozilo istragu – rekao je on.

Kanadski poslanici osudili nacizam u svim oblicima

Kanadski poslanici saglasili su se sa predlogom lidera Kvebeškog bloka Iva Fransoe Blanšea da osude nacizam u svim formama i izrazili solidarnost sa žrtvama nacizma usled skandala.

Televizija "CTV njuz" objavila je da su poslanici odlučili da osude pozivanje Hunke u Parlament Kanade i da "opozovu" počast koju su mu odali.

Senka na prijateljstvu Poljske i Ukrajine

Odnosi između dve savezničke zemlje su se zategli nakon što su Poljska, kao i Mađarska i Slovačka, rekla da nameravaju da zadrže zabranu ukrajinskog žita, koju je uvelo nekoliko zemalja EU ranije ove godine kako bi zaštitile lokalne farmere, zabrinute zbog jeftinog žita iz Ukrajine.

Prošle nedelje je EU objavila planove da suspenduje zabranu, ali su Poljska, Mađarska i Slovačka rekle su da nameravaju da zadrže ograničenja.

Poljska je prošlog četvrtka takođe saopštila da je prestala da isporučuje oružje Ukrajini nakon eskalacije spora oko isporuka žitarica koji preti da ugrozi prijateljstvo između Kijeva i njegovog glavnog saveznika u borbi protiv ruske agresije.

- Više ne prenosimo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim naoružanjem - rekao je premijer Mateuš Moravijecki odgovarajući na pitanje novinara da li će Varšava nastaviti da podržava Кijev.

Mateuš Moravjecki
Mateuš Moravjeckifoto: Profimedia

Spor je iznenada bacio senku na prijateljstvo komšija koje je bilo na vrhu evropske solidarnosti sa Ukrajinom protiv ruske invazije. Do izjave Moravijeckog došlo je samo nekoliko sati nakon što je Poljska pozvala ukrajinskog ambasadora i zapretila da će proširiti zabranu žita na druge uvoze iz susedne zemlje.

Vlada u Varšavi reagovala je na komentare Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u utorak u kojima je ukrajinski lider optužio neke zemlje Evropske unije da "glume solidarnost" sa njegovim narodom.

Bonus video:

05:21

KULTURA SEĆANJA NA ŽRTVE NACISTA: Šta se dešavalo u logoru na Starom sajmištu

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.