POSETILI SMO PREDIVNO GRČKO SELO: Nalazi se nadomak TASOSA, lekovita voda čuda čini, a tek da čujete za ovaj most
Paganas, Foto: Tijana Đ.

letovanje i odmor

POSETILI SMO PREDIVNO GRČKO SELO: Nalazi se nadomak TASOSA, lekovita voda čuda čini, a tek da čujete za ovaj most

Jedno od najlepših grčkih sela jeste Panagija

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Svako ko je nekada putovao ili želi da putuje na Tasos, imao je priliku ili imaće priliku da poseti malo, mirno, planinsko, tradicionalno, a nadasve čarobno seoce - Panagiju.

Panagija je grčko selo sa bogatom i živopisnom istorijom. Smešteno je na istočnoj strani ostrva, a od Limenasa je udaljeno svega desetak kilometara.

Ukoliko letujete na Tasosu, a želite da posetite Panagiju autobusom, karta iz Limenasa košta samo 1,5 evra i stiže se za dvadeset minuta.

Inače, ovo prelepo mesto dobilo je naziv po crkvi koju ćete domah primetiti pri izlasku iz autobusa, a koja je posvećena presvetoj Bogorodici i sagrađena je 1832. godine.

Paganas
foto: Tijana Đ.

Najsvečaniji dan u selu jeste 15. avgust kada se proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih praznika koji se slavi širom Grčke.

Većina ulica u Panagiji je uska toliko da se i motorom jedva može proći. Samo su centralne ulice dovoljno široke, dok na ulazu u selo postoji parking gde možete parkirati automobil, a potom i prošetati mestom.

Uličice su prepune prodavnica, suvenirnica, antikvarnica, gde možete kupiti najraznovrsniju robu, od prelepih šešira do jastuka, escajga, stolnjaka, odeće, kao i ostalih stvari. Ono što je najbitinije što se kupovine tiče, cene su povoljne.

Paganas
foto: Tijana Đ.

Mesto je jako lepo i mirno, puno prirode, zelenila i idealno je za šetnju posle celodnevnog kupanja.

1 / 3 Foto: Tijana Đ.

U samoj Panagiji se nalazi i mostić koji je turistima poznatiji i kao "most Ljubavi" gde svi zaljubljeni parovi mogu da okače i ostave katance.

Paganas
foto: Tijana Đ.

Odmah u blizini mosta, nalazi se i "Izvor ljubavi" koji izvire iz srca planine Ipsarion.

Inače, cela Panagija je bogata izvorima slatke i lekovite vode koja prolazi kroz kanale i sliva se u more.

1 / 3 Foto: Tijana Đ.

Ono što je takođe zanimljivo jeste, da se u samom selu nalazi i muzej proizvodnje maslinovog ulja.

Svojom slikovitošću, Panagija oduševljava turiste širom sveta i predstavlja idealno mesto gde će te se skloniti od velikih gužvi i odmoriti dušu.

Bonus video:

07:35

METEOROLOG OTKRIO DAN KADA STIŽE LETO I UPOZORIO: Opasnost se krije iza oblaka, tokom sledeće nedelje ne zaboravite na OVO (video)

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.