VIŠE OD 1.300 MRTVIH U MAROKU! Povređenih nakon razornog zemljotresa 1.832
Foto: Printscreen / Tviter / @ravipratapdubey

UŽAS

VIŠE OD 1.300 MRTVIH U MAROKU! Povređenih nakon razornog zemljotresa 1.832

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost nakon razornog zemljotresa

Objavljeno: 13:30h

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 1.305, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Broj povređenih popeo se na 1.832, od kojih je 1.220 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost nakon razornog zemljotresa. Nacionalne zastave će biti spuštene na pola koplja tokom celog perioda žalosti, navela je u saopštenju kraljevska palata, dan posle zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale.

Oružane snage će rasporediti spasilačke timove da bi pogođenim područjima obezbedili vodu za piće, hranu, šatore i ćebad, navodi se u saopštenju.

Najviše poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima

Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a povređeni su prebačeni u bolnice na lečenje, preneo je AP.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Sravnjen grad u Maroku

Seoski grad u Maroku uništen je u sinoćnjem zemljotresu. Adasil u provinciji Čičau u regionu Marakeš-Safi pretrpeo je značajno razaranje, sa nekoliko srušenih zgrada i ogromnim gomilama ruševina.

Blokirani putevi, oštećene zgrade

Lokalni mediji izvestili su da su putevi koji vode do planinskog regiona oko epicentra potresa bili zakrčeni vozilima i blokirani urušenim kamenjem, što usporava spasilačke akcije.

Zemljotres je oštetio delove istorijskih zidina Marakeša iz 12. veka, navodi državna televizija Al Aula.

Hiljade ljudi napustilo je svoje kuće i stambene zgrade nakon što je Nacionalni institut za geofiziku zemlje upozorio na naknadne potrese.

Bonus video: ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.