SI ĐINPING NA BRIFINGU BRIKS: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku
Si Đinping, Foto: Kineska medijska grupa

kINA

SI ĐINPING NA BRIFINGU BRIKS: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku

Konferencijom za novinare je predsedavao Ramafoza, a prisustvovali su, između ostalog, i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin (onlajn)

Objavljeno:

Predsednik Kine Si Đinping prisustvovao je u četvrtak u Johanesburgu specijalnoj konferenciji za novinare, koja je održana u sklopu 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a.

Sa konferencije je obavešteno o zvaničnom pridruživanju Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, Irana i Etiopije porodici BRIKS-a.

Si je u obraćanju na konferenciji za štampu naveo da su članice BRIKS-a veoma uticajne zemlje, koje imaju važne obaveze za mir i razvoj sveta. Razgovarali smo na sastanku o međunarodnoj situaciji i saradnji zemalja BRIKS-a, postigli opštu saglasnost, objavili deklaraciju i ostvarili plodne rezultate, rekao je on.

Si je ukazao da su se lideri pet zemlja složili da pozovu Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Iran i Etiopiju za članstvo u BRIKS-u. Kina je čestitala navedenim zemljama i visoko ocenila napore koje su uložili Južnoafrička Republika kao domaćin i njen predsednik Siril Ramafoza.

Predsednik Kine je ocenio proširenje mehanizma kao istorijsko, što ovaploćuje odlučnost zemalja BRIKS-a za solidarnu saradnju sa zemljama u razvoju. Proširenje odgovara očekivanjima međunarodne zajednice i zajedničkim interesima novorastućih tržišta i zemalja u razvoju. Novo proširenje je istovremeno nova polazna tačka za saradnju BRIKS-a, ubrizgava novu vitalnost u mehanizam i time je dodatno povećana snaga za mir i razvoj sveta. „Verujem, kada radimo jednim srcem i udruženim snagama, da će saradnja BRIKS-a biti obećavajuća i da će budućnost zemalja BRIKS-a biti svetla“, podvukao je Si.

Konferencijom za novinare je predsedavao Ramafoza, a prisustvovali su, između ostalog, i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin (onlajn).

Na sastanku je usvojena i objavljena „Deklaracija 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a iz Johanesburga“.

Bonus video:

01:04

Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali skoro dva sata

(Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.