"JEDAN OD SLEDEĆIH DANA MOGAO BI DA VAM BUDE POSLEDNJI": Medvedev ZAGRMEO, jedna rečnica će ODJEKNUTI JAKO
Dmitrij Medvedev, Foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

ne igrajte se ...

"JEDAN OD SLEDEĆIH DANA MOGAO BI DA VAM BUDE POSLEDNJI": Medvedev ZAGRMEO, jedna rečnica će ODJEKNUTI JAKO

Dmitrij Medvedev je komentarisao izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok

Objavljeno:

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pozvao je Evropljane da se "ne igraju avionima", komentarišući izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koja je odluku Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu, nazvala "dobrim danom za Ukrajinu i Evropu".

Medvedev je poručio da bi jedan od takvih „dobrih dana“ mogao da bude poslednji za Evropu, prenosi portal Vedomosti.

„Ovo je dobar dan za Ukrajinu i, naravno, dobar dan za Evropu, rekla je ministarka inostranih poslova sa nezavršenom srednjom školom Analena Berbok o odluci da se banderovskoj braći nemačkih nacista isporuče avioni F-16.

- "Oh, ne igrajte se avionima u svom pesku, dečice. Jedan od sledećih sličnih ‘dobrih dana’ mogao bi za Evropu da bude poslednji“, napisao je Medvedev na Telegramu.

 Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedevfoto: EPA/ YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Holandija i Danska daju F-16 Ukrajini

Prethodno, Holandija i Danska saopštile su da će Ukrajini poslati borbene avione F-16, a prve isporuke biće realizovane oko Nove godine. Iz Danske su postavili i jasan uslov Ukrajini kada je o pomenutim avionima reč, a stigla je i prva reakcija sa ruske strane.

Jakob Eleman-Jensen, ministar odbrane Danske, rekao je da Ukrajina može da koristiti samo donirane F-16 na svojoj teritoriji, prenosi Rojters.

„Poklanjamo avione pod uslovom da se njime protera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ne dalje od toga. To su uslovi, bilo da su u pitanju tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo“, rekao je Elemann-Jensen u ponedeljak.

Danska će isporučiti ukupno 19 mlaznjaka, a prvih šest Ukrajina bi trebalo da dobije oko Nove godine. Zatim će tokom 2024. biti isporučeno osam, a još pet 2025. godine, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Mete Frederiksen
Mete Frederiksenfoto: Profimedia

Holandija ima na raspolaganju ukupno 42 aviona F-16, ali tek treba da odluči hoće li svi biti donirani, rekao je ranije danas holandski premijer Mark Rute tokom posete Zelenskog Holandiji.

Bonus video:

01:54

RAT U UKRAJINI BACIO SENKU NA ISLAMSKI TERORIZAM Matevski: Ne prođe mesec bez napada, a najaktivniji su na OVOJ društvenoj mreži

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.