IZABRAN NOVI PREDSEDNIK U GVATEMALI: Ubedljiva pobeda Arevala čiju su stranku ranije ZABRANJIVALI (FOTO)
Bernardo Arevalo, Foto: EPA-EFE/Esteban Biba

gvatemala

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK U GVATEMALI: Ubedljiva pobeda Arevala čiju su stranku ranije ZABRANJIVALI (FOTO)

Bernardo Arevalo je osvojio 59 odsto

Objavljeno:

Bivši diplomarta i sin bivšeg predsednika, Bernardo Arevalo izabran je na izborima za novog predsednika Gvatemale, a prema rezultatima na osnovu prebrojanih oko 94 odsto glasova, on je osvojio 59 odsto.

Arevalo je u tome uspeo zahvaljujući antikorupcijskoj predsedničkoj kampanji, tokom koje je isticao da će se ''pozabaviti koruptivnim i autoritarnim ponašanjem prethodne administracije'', prenosi Rojters.

Rivalka Tores otkazala konferenciju za štampu

Slavlje u Gvatemali
Slavlje u Gvatemalifoto: EPA-EFE/Esteban Biba

Agencija navodi da je novi predsednik izabran u okolnostima nasilja i nesigurnosti u vezi sa hranom u Gvatemali, što je izazvalo velike talase emigracija, pa su tako među građanima zemalja centralne Amerike koji pokušavaju da uđu u SAD trenutno najbrojni građani Gvatemale.

Drugoplasirana na izborima, bivša prva dama zemlje Sandra Tores otkazala je konferenciju za medije nakon što su rezultati objavljeni.

"Arevalo jedina opcija koju imamo"

- Glasao sam za Arevala jer je on jedina opcija koju imamo. Glasanje za Sandru podržava iste ljude koji su bili na vlasti ranije - rekao je jedan od glasača.

Bernardo Arevalo
Bernardo Arevalofoto: EPA-EFE/Esteban Biba

Arevalo je postigao veliki uspeh sa svojom strankom Semila, i pored toga što je mnogim drugim opozicionim kandidatima zabranjeno da se kandiduju.

On je u prvom krugu glasanja neočekivano osvojio drugo mesto, nakon čega je njegovu stranku zabranio državni tužilac, ali je potom Vrhovni sud Gvatemale poništio zabranu.

Bonus video:

00:57

AMERIKA DALA ZELENO SVETLO, UKRAJINCI SUPREMI ZA DUGOTRAJAN RAT Todorov za Kurir TV: Sve će slati u Ukrajinu osim ljudi

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.