Kina se čvrsto protivi američkim ograničenjima ulaganja u Kinu: portparol Ministarstva inostranih poslova
Foto: Kineska medijska grupa

drama

Kina se čvrsto protivi američkim ograničenjima ulaganja u Kinu: portparol Ministarstva inostranih poslova

Rano ujutro 10. avgusta po pekinškom vremenu, američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu naredbu o uspostavljanju mehanizama za proveru izlaznih investicija i ograničavanju ulaganja američkih subjekata u u oblasti poluprovodničke i mikroelektronske, kvantne informacione tehnologije i sektor veštačke inteligencije u Kini

Objavljeno:

Kina izražava snažno žaljenje i odlučno protiviljenje nepokolebljivom uvođenju ograničenja za investicije u Kini od strane Sjedinjenih Država i uputila je ozbiljan demarš američkoj strani, rekao je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Prema izveštajima, rano ujutro 10. avgusta po pekinškom vremenu, američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu naredbu o uspostavljanju mehanizama za proveru izlaznih investicija i ograničavanju ulaganja američkih subjekata u u oblasti poluprovodničke i mikroelektronske, kvantne informacione tehnologije i sektor veštačke inteligencije u Kini. Upitan za komentare, portparol je rekao da je ograničavanje ulaganja američkih kompanija u Kinu, uz zabrinutost za nacionalnu bezbednost kao paravan, jasan čin prenaprezanja koncepta bezbednosti i politizacije poslovnog angažmana.

Portparol je istakao da je stvarni cilj tog poteza da se Kina liši prava da se razvija i pokazuje sebične težnje američke prevlasti na račun drugih. „Ovo je očigledna ekonomska prinuda i tehnološko maltretiranje, čin kojim se ozbiljno krše principi tržišne ekonomije i fer konkurencije, podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuju globalni industrijski i lanci snabdevanja i šteti interesima i Kine i Sjedinjenih Država i globalnoj poslovnoj zajednici“, ukazao je portparol. „Ovo je deglobalizacija i korak ka postepenom ukidanju Kine".

Predsednik Bajden se obavezao da neće nastojati da se „odvoji“ od Kine ili da zaustavi kineski ekonomski razvoj, podvukao je portparol pozivajući američku stranu da ispoštuje tu obavezu, prestane da politizuje, instrumentalizuje i naoružava tehnološke i trgovinske probleme, odmah ukine pogrešnu odluke, ukloni ograničenja za investicije u Kini i stvori povoljno okruženje za poslovnu saradnju Kine i SAD.

„Kina će pažljivo pratiti razvoj događaja i odlučno štititi naša prava i interese“, rekao je portparol.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.