VERUJE SE DA JE OVAJ ČOVEK ŽIVEO 137 GODINA: Imao je čak 8 ŽENA, a broj potomaka koji je ostavio će vas IZNENADITI
Poglavica Džon Smit, Foto: Wikipedia

NEVEROVATNO

VERUJE SE DA JE OVAJ ČOVEK ŽIVEO 137 GODINA: Imao je čak 8 ŽENA, a broj potomaka koji je ostavio će vas IZNENADITI

Tačna starost Džona Smita u vreme njegove smrti bila je predmet kontroverzi

Objavljeno: 14:13h

Poglavica Džon Smit je bio Indijanac Odžibvea (Čipeva) koji je živeo u oblasti Kas Lejk u Minesoti, a veruje se da je rođen između 1822 i 1826. godine, mada postoje navodi da je rođen još davnije, čak 1780. godine. Umro je 6. februara 1922.

Šef Džon Smit je ceo svoj život živeo u oblasti Kas Lejk u Minesoti, i smatralo se da je imao 137 godina kada je umro od upale pluća.

Bio je poznat kao „Stari Indijanac“ lokalnim belcima, a imao je osam žena i nijednog deteta, osim usvojenog sina, po imenu Tom Smit.

Poglavica Džon Smit
Poglavica Džon Smitfoto: Wikipedia

Smit bi nosio vizit karte sebe, prodavajući ih posetiocima. Poznato je da je besplatno putovao vozovima koji prolaze kroz Rezervat, prodavao svoju fotografiju putnicima i postajao nešto poput atrakcije ili slavne ličnosti, navodi se na Wikipediji.

Smit je prešao u katoličanstvo oko 1914. godine i sahranjen je u katoličkom delu groblja Pine Grove u Kas Lejku.

Poglavica Džon Smit
Poglavica Džon Smitfoto: Wikipedia

Tačna starost Džona Smita u vreme njegove smrti bila je predmet kontroverzi.

Savezni komesar za upis u Indiju Ransom J. Pauel je tvrdio da je „bolest, a ne godine zbog kojih je izgledao onako kako je izgledao“ i primetio da je prema evidenciji imao 88 godina.

Pol Bafalo, koji je upoznao Smita kao mali dečak, rekao je da je više puta čuo kako starac kaže da je imao „sedam ili osam“, „osam ili devet“ i „deset godina“ kada su „zvezde pale“ u kiši meteora 13. novembra 1833.

Lokalni istoričar Karl Zapfe je napisao:

„Vlada je generalno odredila datume rođenja Indijanaca u 19. veku u odnosu na zadivljujuću kišu meteorita koja je buknula na američkom nebu neposredno pred zoru 13. novembra 1833, plašeći dnevnu svetlost i civilizovane i necivilizovane narode. Očigledno je to bio smak sveta....“

Ova procena vezana za Leonide ukazuje na najstariju moguću starost Džona Smita na nešto manje od 100 godina u vreme njegove smrti.

U prilogu pogledajte kako se starost doživljava u Srbiji:

03:58

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.