CENE SMEŠTAJA U EVROPSKOJ UNIJI VRTOGLAVO ĆE SKOČITI: Od ovog datuma SVE će biti SKUPLJE, uvodi se novi POREZ
Nemačka, Foto: Profimedia

novosti iz eu

CENE SMEŠTAJA U EVROPSKOJ UNIJI VRTOGLAVO ĆE SKOČITI: Od ovog datuma SVE će biti SKUPLJE, uvodi se novi POREZ

Evropska komisija je odlučna u ideji povećanja cena smeštaja u država EU

Objavljeno:

Ovo 70 odsto nekretnina za izdavanje nije registrovano za plaćanje PDV-a, pa je Evropska komisija pokrenula izmenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji iznajmljuju stanove ili kuće turistima, a nisu u sistemu PDV-a, morati da plaćaju PDV na smeštaj.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smeštaj, što će podići krajnju cenu.

PDV na smeštaj u Hrvatskoj iznosi 13 odsto, a Evropska komisija nada se da će promene stupiti na snagu u januaru 2025. godine, nakon što se o predlogu izjasne sve države članice.

Prošle godine je u privatnom smeštaju u Evropi ostvareno 550 miliona noćenja, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koje su premašile pretpandemijske brojke.

Mesta uz more i dalje su apsolutni hit, ali male seoske sredine i ruralna područja sve više dobijaju na ceni, pokazuju objavljeni podaci Evrostata o noćenjima gostiju koji su smeštaj rezervisali preko Airbnb-a, Bookinga, Expendije i TripAdvisora, piše Večernji list.

Stanovi u Hrvatskoj
Stanovi u Hrvatskojfoto: Profimedia

Od deset regija s najvećim rastom, devet su bile ruralne regije u Francuskoj, dok su druga popularna područja bila u Poljskoj, Nemačkoj i Švedskoj. Od 20 najpopularnijih regija u Evropi šest ih je u Španiji i Francuskoj, pet u Italiji, dve u Portugalu i jedna u Hrvatskoj, i to u jadranskoj Hrvatskoj.

Inače, Evropska komisija je pre nekoliko godina obvezala spomenute četiri internet platforme da dostavljaju podatke o broju noćenja, a pojedine države i sada od njih traže podatke u poreske svrhe.

Hrvatska je prošle godine povećala broj noćenja u privatnom smještaju s 20 na 28 miliona, dok je u prva tri meseca ove godine ostvareno 530 hiljada noćenja, desetak odsto više nego prošle godine. Prošle godine je procvetao kratkotrajni boravak turista u glavnom gradu Hrvatske, pa se broj noćenja gotovo udvostručio na 980 hiljada u odnosu na 2021. godinu.

Dobro je u raspodeli turističkog kolača prošla i panonska Hrvatska gde se broj noćenja povećao oko 50 odsto, na 248 hiljada. U severnoj Hrvatskoj prošle godine je ostvareno za trećinu više noćenja u privatnom smeštaju, odnosno oko 135 hiljada noćenja.

Jadran i sredine uz more i dalje su hit s oko 26,6 miliona noćenja u privatnom smeštaju, što predstavlja 95 odsto svih noćenja u Hrvatskoj ostvarenih preko četiri popularne internet platforme. Preostalih 3,5 odsto noćenja pokupio je Zagreb, a 1,5 odsto svi ostali.

Bonus video:

04:18

UZBEKISTANAC RADI KAO DOSTAVLJAČ U SRBIJI: Imam plaćenu avionsku kartu i stan, zarađujem više nego u Dubaiju

(Espreso/ Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.